Proszę o rozwizanie
A.N.: Udowodnij że jeśli:
x,y,z sa liczbami rzeczywistymi takimi że x + y + z = 1 , to x2 + y2 + z2 ≥ 13
1 gru 22:08
Eta:
1 sposób
Z zależności między średnimi: średnia kwadratowa ≥ średniej arytmetycznej
| | x2+y2+z2 | | x+y+z | |
√ |
| ≥ |
| | 2 |
| | 3 | | 3 | |
c.n.u
1 gru 22:17
Eta:
2 sposób
Wiadomo,że
(x−y)
2≥0 => x
2+y
2 ≥2xy
zatem wykorzystamy tę zależność
x
2+y
2+z
2= (x+y+z)
2−2xy −2xz−2yz= 1−(2xy+2xz+2yz)≥ 1−(x
2+y
2+x
2+z
2+y
2+z
2)
x
2+y
2+z
2 ≥1− (2x
2+2y
2+2z
2)
3x
2+3y
2+3z
2 ≥1 /:3
c.n.u
1 gru 22:31