Pochodna w punkcie
Rafał: Obliczyć pochodną funkcji:
f(x) = tg(2arcsin x2)
w punkcie x0 = 13√2
1 gru 14:44
Rafał: proszę o pomoc..
1 gru 17:17
romanooo: a ile to x0 sie równa ?
1 gru 17:28
romanooo: | | 1 | | 2 | |
f'(x) = |
| * |
| * 2 |
| | cos(2arcsinx2) | | √1−x4 | |
1 gru 17:31
romanooo: 2x na końcu
1 gru 17:31
romanooo: | | 4x | |
= |
| |
| | cos(2arcsinx2) √1−x4 | |
i teraz podstaw to x
0 nie wiem ile ono tam się równa
1 gru 17:33
Rafał: x0 to 1 przez pierwiastek 3 stopnia z 2
1 gru 17:36
ZKS:
Jeżeli się nie mylę to tak powinna wyglądać pochodna:
| 4x | |
| |
| cos2(2arcsinx2)√1 − x4 | |
1 gru 17:44
romanooo: tak

umknęła mi ta potęga
1 gru 17:48
ZKS:
Czyli chyba umiem pochodne.
1 gru 17:50
Rafał: a dlaczego a końcu 2x?
1 gru 18:12