geometria analityczna <help>
+/-: mógłby mi ktoś to jakoś wytłumaczyć albo chociaż naprowadzić jak to zrobić

.....
1.Ile musi wynosić "a" aby układ równań był sprzeczny ?
{2y + x − 4 =0
{ y + ax + 8 =0
| | 2 | |
2.Dana jest prosta o równaniu y = |
| x + 2 . Równanie prostej przechodzi przez pkt P=(−2 ; |
| | 3 | |
7) i prostopadłej do danej ma postać : ...

3.Równanie prostej przechodzącej przez pkt. P=(101;96) i Q=(123,140) ma postać : ...
kylo1303: ad1. (nie jestem pewien czy to jest pelne rozwiazanie)
Szukasz takiego "a" zeby sie nie zgadzalo.
2y+x−4=0
2y+2ax+16=0
2y=4−x
4−x+2ax+16=0
x(2a−1)=−20
2a−1=0
ad2.
Jezeli dwie proste maja byc prostopadle to ich wspolczynniki kierunkowe musza spelniac warunek:
| | 2 | |
a1*a2=−1 . a1= |
| , znajdz a2. Potem napisz rownanie prostej z niewiadoma b i podstaw |
| | 3 | |
punkt P.
3. rownanie prostej to y=ax+b podstaw punkty P i Q do rownania, powstanie uklad rownan z
niewiadomymi a i b, znajdzi bedziesz mial.