kombinatoryka
Monika: Na ile sposobów można wręczyć 3 bilety na mecz piłki nożnej i 2 bilety do teatru trzem panom i
2 paniom, przy założeniu, że panowie otrzymują bilety na mecz, a panie bilety do teatru?
| | | | | |
Dlaczego w tym zadaniu nie będzie komninacji | + | tylko permutacje? |
| | | |
3! + 2! = ...
Tak jak było w tym zadaniu:
"Ile istnieje sposobów rozdzielenia 4 biletów do kina między 7 chłopców"?
Trochę dziwnę

Proszę o jasne wytłumaczenie
1 gru 21:32
Monika: Bardzo proszę o pomoc.
1 gru 21:42
Ola: w drugim zadaniu wybieramy tak jakby 4 chłopców z 7 i dlatego C
2 3 , a w pierwszym to mamy
tyle samo panow co biletow i pan co biletow, wiec nic nie musimy wybierac tylko tak jakby
pozamieniac miedzy nimi(osobno u pan i panow)
1 gru 21:59
Eta:
Pierwszy pan ma do wyboru jeden z trzech biletów
drugi już tylko jeden z dwu biletów a trzeciemu zostaje tylko jeden bilet
i mamy 3*2*1= 3!
podobnie z paniami
jednej dajemy jeden z dwu biletów a dla drugiej zostaje jeden bilet
i mamy 2*1= 2!
wszystkich takich rozdań jest 3!+2!
1 gru 22:04
Eta:
Dodam jeszcze,że bilety są rozróżnialne ( bo mają numery krzesełek na których Ci panowie
i panie mają siedzieć)
1 gru 22:07
robert: Eta nic tylko podziwiac taki umysł
1 gru 22:08
robert: ja nic a nic nigdy nie kumałem kombinatoryki
1 gru 22:11