funkcja kwadratowa
natalia: Znajdź liczbę a i b wiedząc, że suma liczby a i potrojonej liczby b jest równa 36, a iloczyn
liczby a i b jest największy z możliwych.
1 gru 17:34
1 gru 17:40
natalia: a jak to zrobić?
1 gru 17:41
Anioł:
Kochana,żebym ja to wiedział to byłbym jako ten Banach(a przypadkiem dobrze jest?)
1 gru 17:46
natalia: tak, bo mam wyniki w książce.
1 gru 17:48
Basia:
a + 3b = 36
a = 36−3b
a*b = (36−3b)*b = −3b2 + 36b
i masz znaleźć wartość największą funkcji kwadratowe
f(b) = −3b2+36b
czyli odciętą wierzchołka paraboli
a potem wyliczyć a
1 gru 17:56