Pomożcie! Co robię źle?
asd: Co robię źle?
Uproszczona wartość wyrażenia −2|x|−4|−x−1| dla x>0 jest równa:
więc dla x>0 nie zmieniam znaków
wychodzi mi −2x −4(−x−1) = −2x +4x + 4 = 2x + 4
zaś nie ma takiej odpowiedzi i wolframalpha podaje co innego
http://www.wolframalpha.com/input/?i=-2|x|-4|-x-1|
1 gru 19:07
Basia:
−x−1 = −(x+1)
|−x−1| = |−(x+1)| = |x+1| = x+1 (dla x≥−1, czyli także dla x>0)
1 gru 19:11
Eta:
| −x−1| = |x+1|
spróbuj teraz ............
1 gru 19:11
kylo1303: W rownaniu masz 2 wart. bezw. : |x| oraz |−x−1|
Zeby rozwiazac to rownanie musisz rozpatrzyc 3 przypadki.
Zeby okreslic jakie to przypadki, znajdz kiedy kazda z wart. bezw. jest rowna lub wieksza od 0
oraz kiedy jest mniejsza.
|x| −> x≥0 opuszczamy bez zmiany znaku, jesli x<0 ze zmiana
|−x−1|>0 ⇔ x=−1 Jezeli x≤−1 to opuszczasz bez zmiany znaku, jesli x>−1 to zmieniasz znak.
Rozpisz sobie to na osi, powinny ci wyjsc 3 przedzialy:
1. x≥0
2. x∊(−1,0)
3. x≤−1
W kazdym z przedzialow opusc wart. bezw. z odpowiednim znakiem. Pamietaj ze dany przedzial
zaweza ci dziedzine, wiec przy odpowiedziach spraw czy zgadza sie z przedzialem w ktorym
poszukiwales.
1 gru 19:16