f. kwadratowa z wart. bezwzgl.
ania: mam mały problem z tym przykładem
x2 − 4x + |x2 −5| −1 = 0
1 gru 01:15
krystek: ja rozpatrzyłabym dla x∊(−∞,−√5)U,(√5∞)i wówczas x2−4x+x2−5−1=0
dla x∊<−√5,√5> mamy x2−4x−x2+5−1=0
1 gru 08:45
Aga: Rozpatrujesz dwa przypadki,
1. jeśli x2−5≥0, czyli x∊(−∞,−√5>∪<√5,∞), to Ix2−5I=x2−5, a równanie ma postać
x2−4x+x2−5−1=0
Po rozwiązaniu sprawdź, czy otrzymane rozwiązania należą do powyższego przedziału.
2.
Ix2−5I=−(x2−5)=−x2+5, gdy x2−5<0, czyli gdy x ∊(−√5,√5)
to x2−4x−x2+5−1=0
Rozwiąż i sprawdź oraz podaj końcową odpowiedź.
1 gru 08:53