:(
ICSP: Kąt B trójkąta ABC jest równy 60o. Dwusieczne AD i CE przecinają się w punkcie M.Udowodnij że
|MD| = |ME|.
Jakaś podpowiedź?
1 gru 22:11
Basia:

2α+2β+60 = 180
2(α+β) = 120
α+β=60 ⇒ γ=120 ⇒ δ=60
y = 180 − α − 60 = 120 −α
x = 180 − (120−α) = 60+α
w = 180 − β − 60 = 120 − β
z = 60+β = 60+(60−α) = 120−α
| sinx | | sin30 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| BM | | ME | | 2ME | |
| sinz | | sin30 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| BM | | MD | | 2MD | |
BM = 2ME*sinx
BM = 2MD*sinz
sinx = sin(60+α) = sin60*cosα+ sinα*cos60
sinz = sin(120−α) = sin120*cosα − sinα*cos120
dalej licz sam (już widać)
1 gru 22:36
ICSP: sin60
o = sin120
o
cos60
o = −cos120
o
czyli minus w sinz zmienia się na + i powstanie równość

Dziękuję bardzo
1 gru 22:43
Basia:
może dałoby się coś bardziej eleganckiego wymyślić, ale z kątów to tak szybko wychodzi ....
1 gru 22:50
ICSP: a można od razu ze wzórów redukcyjnych

sin(120 − α) = sin(180 − (120 − a) = sin(60 + a)
1 gru 23:42
2 gru 00:20
Eta:

Wskazówka:
|∡EMD|=γ= 120
o |∡B|= 60
o to: γ+B= 180
o
wniosek na czworokącie MEBD da się opisać okrąg
teraz dokończ .... to już "pikuś"
2 gru 00:38