Funkcja kwadratowa
SeA: Wyznacz najmniejszą wartość sumy kwadratów dwóch liczb x i y, jeśli:
x+y=3
Mam S= 2x2−6x+9
Co dalej?
1 gru 20:42
załamany :( : a co to za S? do czego ono ?
1 gru 20:45
SeA: S= x2+y2
x+y=3, czyli y= −x+3
S=x2 + (3−x)2
S=2x2 − 6x + 9
Tak to po prostu zapisałem... Nie wiem co dalej...
1 gru 20:50
ZKS:
| | −b | |
Policz poprostu xw = |
| . |
| | 2a | |
1 gru 20:54
załamany :( : to juz jestes prawie w domku

oblicz współrzedna X wierzchołka bo tam ta funkcja bedzie miała
swoje minimum
1 gru 20:54
SeA: no tak... wychodzi xw= 1,5
W odpowiedzi mam 4,5. Gdzie popełniłem błąd?
1 gru 20:56
ZKS:
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Masz policzyć wartość czyli S( |
| ) = 2 * ( |
| )2 − 6 * |
| + 9 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1 gru 21:00
załamany :( : nie mozliwe by tam było 4,5
1 gru 21:00
SeA: Dziękuję.
1 gru 21:00
załamany :( : aa spoko myslałem ze chodzi o x ze wyszedł 4,5
1 gru 21:01