silnia
asiula: | | | | (n+2)! | |
jak liczyc np | albo |
| |
| | | n! | |
1 gru 20:05
Eta:
| | n! | | (n−2)!*(n−1)*n | | (n−1)*n | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2!*(n−2)! | | 2*(n−2)! | | 2 | |
| (n+2)! | | n!*(n+1)(n+2) | |
| = |
| = (n+1)(n+2) |
| n! | | n! | |
1 gru 20:11
1 gru 20:11
asiula: dzieki a;e nie moge pojac tego licznika skad z n! bierze się (n−2)!*(n−1)*n


i to samo w
liczniku w drugim przykladzie
1 gru 20:25
załamany :( : bo silnia to iloczyn n!= 1*2*3*4*...*(n−1)*n
1 gru 20:27
Eta:
cofasz się w lewo do (n−2)
i masz (n−2)!*(n−1)*n= n!
np: 6!= 4!*5*6 8!= 6!*7*8
1 gru 20:28
asiula: ok dziekuje

!


zrozumialam
1 gru 20:33