matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstremum i monotoniczność
Ania:
f(x)−2x+1/x−3=f'(x)=(2x+1)'*(x−3)−(2x+1)(x−3)'/(x−3)2=(2x−6)−(2x+1)/(x−3)2=−5/(x−3)2 Teraz przyrównuje to do zera i wychodzi mi tylko −5=0. Zaznaczam jedno miejsce zerowe na osi
1 gru 16:34