...
tomi: mam takie wyrażenie
−10x4 + 36x2 − 7
i mam obliczyć x, ile to będzie?
1 gru 21:43
załamany :( : rób postawienie x2 =t ⋀t≥0.
1 gru 21:43
tomi: czyli x2=t to:
−10*2t+36t−7
16t−7
16x2−7
tak?
1 gru 21:48
załamany :( : nie .
−10t
2 + 36t−7=0 licz delte
1 gru 21:49
aa: −10t2+36t−7=0
1 gru 21:50
robert: słuchaj sie załamanego dobrze gada
1 gru 21:56
tomi: no obliczyłem delte
√Δ ≈32
zaś x1≈ 3,4
x2≈ 0,2
tak?
1 gru 22:05
tomi: czy innaczej?
1 gru 22:11
załamany :( : ojej a skad Ci wyszło 36 ta delta ?
1 gru 22:16
tomi: 32 mi wyszło
1 gru 22:18
tomi: to jet wynik po pierwiastkowaniu
1 gru 22:18
załamany :( : Δ= 362−4*(−10)*(−7)=1296−280=1016
√1016=2√254
1 gru 22:20
tomi: ja sobie tak miej więcej podałem wynik
1 gru 22:21
robert: a mi sie wydawało ze jest zle
1 gru 22:22
robert: w matematyce nie ma mniej więcej xD mniej więcej to sobie mozna ale ....... xD
1 gru 22:22
tomi:
1 gru 22:23
załamany :( : i teraz
| −36−2√254 | |
| =x2===> wylicz x |
| −20 | |
| −36+2√254 | |
| =x2 ===> wylicz x |
| −20 | |
1 gru 22:24
robert: załamany a mozliwe ze to jest az tak skomplikowane? mi sie zawsze wydawało ze zadania sa tak
skonstruowane ze wychodza ladne liczby xD
1 gru 22:26
tomi: aha, to tak trzeba
dzięki
1 gru 22:27
robert: ten wynik mi sie nie podoba
1 gru 22:27
tomi: no właśnie takie dziwne liczby wychodzą
1 gru 22:27
załamany :( : nie moja wina ze takie współczynniki
1 gru 22:30
robert: kto to słyszał by takie zadania wymyslać chore jest to wszystko ktos poszedl na latwizne nie
przylozyl sie
1 gru 22:32