Problem z wyznaczeniem zbiorów
krzysiek: wyznacz sume roznice itp zbiorów:
A={x∊R:x2+3x∊(−∞,4]}, B={x∊R:3−4x∊[7,19]}
nie wiem jak w takiej sytuacji wyznaczyc elementy zbioru A i B, zawsze mialem w przedziałach
albo równanie, albo nierówność. A teraz jestem w kropce.
1 gru 10:58
aa: A
x2+3x=0
x(x+3)≤4
B
7≤3−4x≤19
1 gru 11:01
aa: pierwsza linia nie potrzebna
1 gru 11:01
krzysiek: ok super dzieki, tylko jeszcze jedno pytanie, dlaczego zapisałeś to w takiej formie odrazu:
x(x+3)≤4
nie lepiej z takiej odczytac?: x2+3x−4≤0
albo wytlumacz skad wiesz jaki bedzie zakres majac to x(x+3)≤4
1 gru 11:28
krzysiek: x2+3x−4≤0 z z tego mozna wyznaczyc Δ i pozniej pierwiastki, no i ma sie przedział,
a co sie robi z tym x(x+3)≤4 zeby otrzymać przedział?
1 gru 11:47
aa: twoja forma jest OK
1 gru 12:23