Prosze o pomoc w rozwiązaniu.
Antek: Suma długości wszystkich krawędzi czworościanu foremnego wynosi 42 dm. Oblicz objętość tego
czworościanu.
1 gru 14:56
Antek: Macie jakiś pomysł na to zadanie.?
1 gru 15:45
Tadek:
co to jest czworościan foremny?
1 gru 15:50
Antek: Jakbym to wszystko wiedział to bym nie prosił o pomoc
1 gru 15:58
1 gru 16:08
pomagacz:
czworościan foremny to taki ostrosłup, który ma wszystkie krawędzie tej samej długości, policz
| | 42 | |
ile ma krawędzi taki czworościan, podziel |
| , policz pole podstawy i jej |
| | ilość krawędzi | |
wysokość oraz wysokość ostrosłupa. Podstaw otrzymane dane do wzoru na objętość ostrosłupa
1 gru 16:13
Antek: 42/6 = 7
P= 4* 72√3/4
P= 49√3
H=7√24/6
tak.?
1 gru 16:24
Antek: no i dalej nie wiem.
1 gru 16:51