Zbiory
Marlena: Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu i wytłumaczenie go.
Wyznacz zbiory A∪B, A∩B, A\B, B\A, A' , B'.
a) A=(−3,2], B=(1,4]
b) A=(−∞,5], B=(−3,∞)
c) A=(−∞,7), B=(1,5]
d) A={x∊R:Ix−1I>2}, B={x∊R:x(x−2)≥0}
e) A={x∊R:x(x−1)>0}, B={x∊R:x2−4>0}
1 gru 19:10
1 gru 19:13
Marlena: tak już widziałam tą stronę, ale nie mam pojęcia jak zrobić przykład "d" i "e"
1 gru 19:23
kylo1303: w przykladzie d musisz rozwiazac odpowiednia nierownosc z wartoscia bezwgledna oraz nierownosc
kwadratowa. potem wyznaczsz zbiory
w "e" na tej samej zasadzie
1 gru 19:26
Marlena: ale zmieniam znaki opuszczając nawiasy?
1 gru 19:27
kylo1303: Ix−1I>2
x−1>2 v x−1<−2
x>3 v x<−1
A=(−∞,−1)u(3,∞)
x(x−2)≥0
x∊(−∞,0)u(2,∞)
Narysuj sobie na osi i dalej juz dzialania na zbiorach. W E analogicznie.
1 gru 19:32
Marlena: dobrze a jeżeli chodzi o ten początek, że x należy do liczb rzeczywistych tzn, że w wyniku
muszę otrzymać tylko i wyłącznie liczbę rzeczywistą, żadnych pierwiastków, tak?
1 gru 19:39