równania zespolone
studentka: problem z równaniami z liczb zespolonych;
z
2 = −
12 + i
√32
z
3 = −
12 − i
√32
bo mi złe wyniki wychodzą
1 gru 10:13
sushi_ gg6397228:
tutaj masz do policzenia pierwiastek 2 i 3 stopnia z liczby zespolonej

przepisy masz do liczenia

zapisz swoje obliczenia
1 gru 10:18
studentka: no własnie w moim podreczniku nie ma wyjasnione jak robic gdy jest zn=a+bi. jest tylko
przykład zn=a
1 gru 10:21
sushi_ gg6397228:
a takie cos jest
z=n√a+bi
1 gru 10:23
studentka: no właśnie nie ma

i to jets najgorsze, a nie moge żadnego przykładu znaleźć na internecie,
prosze o pomoc
1 gru 10:24
1 gru 10:27
sushi_ gg6397228:
1. krok z= a+bi −−−> a=... b=...
2. krok |Z|= ...
3. krok
zatem α=.....
4. krok
mamy zad1. n= 2 zatem k=0,1
| | α+2*0*π | | α+2*0*π | |
z0= 2√|Z| ( cos |
| + i* sin |
| )= .... |
| | 2 | | 2 | |
| | α+2*1*π | | α+2*1*π | |
z1= 2√|Z| ( cos |
| + i* sin |
| )= .... |
| | 2 | | 2 | |
mamy zad2. n= 3 zatem k=0,1,2
| | α+2*0*π | | α+2*0*π | |
z0= 3√|Z| ( cos |
| + i* sin |
| )= .... |
| | 3 | | 3 | |
| | α+2*1*π | | α+2*1*π | |
z1= 3√|Z| ( cos |
| + i* sin |
| )= .... |
| | 3 | | 3 | |
| | α+2*1*π | | α+2*1*π | |
z2= 3√|Z| ( cos |
| + i* sin |
| )= .... |
| | 3 | | 3 | |
1 gru 10:36
rob: czy masz obliczyć z jeżeli tak to skorzystaj ze wzorów
z=a+jb
|z|=√a2+b2
z=|z|(cosΦ+jsinΦ)
zn=|z|n(cosΦ+jsinΦ)n=|z|n(cosnΦ+jsinnΦ)
|z|=√a2+b2
Każda niezerowa liczba zespolona z ma dokładnie n różnych pierwiastków n−tego stopnia, które
wyrażają się wzorem
zk=n√|z|(cosΦ+2kπn+jsinΦ+2kπn)
gdzie k=1,2,3,..., n−1 oraz φ = arg(z)
1 gru 10:49