średnia
Malwinka: Liczbę poszczególnych ocen semestralnych z geografii w dwudziestoosobowej klasie przedstawiono
na diagramie ( 2 osoby mają ocenę 1, 3 osoby mają ocenę 2, niewiemy ile osób ma 3 i 4, 3 osoby
mają ocenę 5 i 2 osoby mają ocenę 6). Ile osób dostało 3 i 4, wiedząc, że średnia ocen z
geografii w tej klasie wynosi 3,25 i 3,65
1 gru 00:58
CYCKI: JAK TOOOOOOO
6 cze 11:03
Iza: Iza
1 paź 00:06
Iza:
1 paź 00:06
Iza:
1 paź 00:07
piotr: 1) średnia: 3,25
x+y=20−2−3−3−2
3x+4y=(3,25)*20−2*1−3*2−3*5−2*6
x+y=10
3x+4y=30
x=10, y=0 (10 trój, 0 czwórek)
2) średnia: 3,65
x+y=20−2−3−3−2
3x+4y=(3,65)*20−2*1−3*2−3*5−2*6
x+y=10
3x+4y=38
x=2, y=8 (2 tróje, 8 czwórek)
1 paź 07:59