s
sylwia:

na rysunku przedstawiona jest siatka ostrosłupa prawidłowego czworokatnego. na podstawie danych
z rysunku oblicz objetosc tego ostrosłupa.
przekatna podstawy wynosi 6
dlugosc krawędzi wynosi 9
1 gru 18:45
dero2005:
H =
√92 − 32 = {81 −9} =
√72 = 6
√2 → wysokość
| | d√2 | | 6√2 | |
a = |
| = |
| = 3√2 → krawędź podstawy
|
| | 2 | | 2 | |
V =
13a
2*H =
13(3
√2)
2*6
√2 = 36
√2 → objętość
1 gru 20:21
RW: Co to za wzór na wysokość? Chyba coś tu źle jest...
1 gru 20:33
dero2005:
RW: rozpatrz trójkąt : krawędź boczna, połowa przekątnej podstawy, wysokość
1 gru 21:59
sylwia: dziekuje
1 gru 22:54