miejsce zerowe
agata: Hej mam problem z obliczeniem miejsca zerowego w tym równaniu:
x3−3x2+4
Prosze o pomoc
1 gru 11:30
Aga: W(2)=8−12+4=0
1 −3 0 4
2 1 −1 −2 0
Tabelka lub dziel (x3−3x2+4) przez (x−2)
(x−2)(x2−x−2)=0
1 gru 11:58
Jolanta: liczba 2 jest dzielnikem wyrazu wolnego (4)
23−3*22+4=8−12+4=0 i jest pierwiastkiem
x2−x−2
x3−3x2+4 : (x−2)
−x3+2x2
−x2+4
x2−2x
−2x+4
2x −4
dalej chyba dasz radę
1 gru 12:03
agata: nie rozumiem tego momentu : x
3−3x
2+4 : (x−2) jak z tego wyszło
−x
3+2x
2 
?
1 gru 13:15
1 gru 13:19
1 gru 13:19