Funkcja kwadratowa
Jolanta: Suma kwadratów dwóch liczb ,z których jedna jest o 4 większa od drugiej jest równa 58.wyznacz
te liczby .
1 gru 12:06
aa: x− pierwsza liczba
x+4 −druga liczba
x2+(x+4)2=58
1 gru 12:08
Jolanta: nie zgadzam się z rozwiazaniem wychodzi x=−7 i x=3
1 gru 12:09
aa: no i tak wychodzi
1 gru 12:10
Jolanta: a jaka jest róznica między 3 i −7?
1 gru 12:11
aa: x
2+x
2+8x+16−58=0
2x
2+8x−42=0 /2
x
2+4x−21=0
Δ=16−4*(−21)=100
√100=10
1 gru 12:12
aa: rozwiązaniem są dwa pierwiastki równania −7 i 3 lub 3i −7 jak kto woli
1 gru 12:13
Jolanta: wszystko się zgadza ale z tresci zadania wynika ,ze jedna liczba jest większa od drugiej o 4 a
tutaj wychodzi różnica 10 i co wtedy ?
1 gru 12:13
aa: to nie są te dwie liczby tylko i 3 i −7 spełnia ten warunek
1 gru 12:17
Jolanta: Masz racje chyba mnie zacmiło od nadmiaru nauki
1 gru 12:19
aa: 3 pierwsza liczba
3+4=7 druga liczba
−7 pierwsza liczba
−7+4 druga liczba
1 gru 12:19
ICSP: jakie 3i
1 gru 12:48
aa: jej
w sensie 3 i −7
zainteresowani wiedzą
1 gru 13:01