Kombinatoryka
AGATA: 1. Ile jest wszytskich liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach?
2. Na cztery różne posady zgłosiło się 20 kandydatów. Ile jest różnych możliwości obsadzenia
tych posad?
3. Na ile różnych sposobów można posadzić 7 osób na 10 krzesłach stojących w jednym rzędzie?
1 gru 19:31
kylo1303: 1. liczysz wszystkie mozliwosci ustawienia 4 liczb, potem odejmujesz te w ktorych 0 jest na
poczatku.
2. Permutacje bez powtorzen
3. Tutaj policzylbym na ile sposobow mozna uszeregowac tylko te 7 osob, a potem znalazl liczbe
kombinacji usiedzenia (wolne krzesla moga byc w roznych miejscach)
Ale niech ktos madrzejszy sie jeszcze wypowie.
1 gru 19:39
AGATA: a wie ktoś jak to zapisać?
1 gru 19:43
Eta:
1/ 9*9*8*7=.... bo na pierwsze miejsce jedna z 9 (bez zera)
na drugie też jedna z 9 ( bo z zerem i bez tej pierwszej
na trzecie jedna z 8 ( bez pierwszej i drugiej
na czwarte jedna z 7
2/ na pierwszą posadę jedna z 20 na drugą już jedna z 19 na trzecią jedna z 18
i na czwartą jedna z 17 osób
z reguły mnożenia: 20*19*18*17=... takich możliwości
3/ podobnie
pierwsza osoba ma do wyboru jedno z 10 krzeseł
druga już jedno z 9
trzecia jedno z 8 itd
i mamy: 10*9*8*7*6*5 =... takich sposobów
1 gru 19:52
AGATA: dziekuje
1 gru 19:59
Eta:
Na zdrowie
1 gru 20:02