HELP!!
Pol:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego wynosi 24cm a jego wysokość 12cm. Oblicz miarę kąta
nachylenia ściany6 bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy
1 gru 21:23
Eta:
Jakiego ostrosłupa? o jakiej podstawie?
1 gru 21:27
Pol: Prawidłowego czyli kwadratu
1 gru 21:34
załamany :( : haha

prawidłowy to nie zawsze kwadrat
1 gru 21:36
Pol: Mnie uczono ,że zawsze kwadrat
1 gru 22:05
załamany :( : a wiec co ma w podstawie ostrosłup prawidłowy trójkatny ?
1 gru 22:06
Pol: trójkąt równoboczny
1 gru 22:06
załamany :( : własnie ale musisz podawać zawsze co jest w podstawie trojkat, czworokat czy cos innego

bo
prawidłowy mowi tylko tyle ze ma boki równe
1 gru 22:09
Pol: Tylko ,że takie jest polecenia.
1 gru 22:10
załamany :( : spoko

nie zrozumiałes co chciałem Ci przekazac
1 gru 22:11
Pol: Wiem co chciałeś mi przekazać ,tylko ,że ja napisałam jakie jest polecenie i myślałem ,że każdy
zrozumie o co chodzi.
1 gru 22:12
Pol: napisałem*
1 gru 22:12
załamany :( : dobra wracajac do zadanka

to na poczatku trzeba obliczyc bok kwadratu
1 gru 22:15
Pol: Czyli to nie będzie 24√3
1 gru 22:18
Pol:
1 gru 22:23
Pol: H=12
Hb=24
1 gru 22:23
Pol: Ten mały czarny obliczyłęm z pitagorasa
x=12√3
a=2*12√3
1 gru 22:24