???
Ania: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku długości 4 cm. Jedna z krawędzi bocznych
ostrosłupa jest prostopadła do podstawy. Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa, wiedząc,
że suma długości wszystkich krawędzi tego ostrosłupa jest równa 25 cm. Do zadania sporządź
rysunek.
− Pomoże ktoś.? Bardzo proszę.
1 gru 15:00
Ania: Pomożecie.?
1 gru 15:44
Ania: Błagam POMÓŻCIE!
1 gru 16:27
Ania: prosze jeszcze raz o pomoc:(
1 gru 16:53
dero2005:

a = 4
1 gru 21:50
dero2005:
2l + h + 3a = 25
2l + h +3*4 = 25
h = 13 − 2l
zał
h > 0 l > 0
13 − 2l > 0
l
2 = a
2 + h
2
l
2 = 4
2 + (13−2l)
2
3l
2 − 52l +185 = 0
Δ = −−
√Δ = −−−
l
1 = 5 l
2 =
373 >
132 → odrzucamy
h = 13 − 2l = 13 − 10 = 3
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√21
| | a*hs | |
Pb = a*h + |
| = 12 + 2√21 → pole pow bocznej |
| | 2 | |
2 gru 08:25