całka podwójna
gwiazda: Hey ∫∫(x2y−xy2)dxdy jest obszarem ograniczonym liniami x=0 y=1 y=x2
wyszło mi tak 0≤x≤2 x2≤y≤1 mógłby ktoś sprawdzić czy jest dobrze ? Bo potem odpowiedz mi
się cos nie zgadza z ksiazka.
1 gru 10:00
sushi_ gg6397228:
obszar jest OK
1 gru 10:09
gwiazda: Dzięki może w książce jest błąd takim wypadku
1 gru 10:14
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
−−> tak na szybkiego liczenie ===> wyszlo |
| |
| | 30 | |
1 gru 10:17
gwiazda: | | 17 | | 17 | |
Mi wyszło |
| a w książce |
| |
| | 60 | | 16 | |
1 gru 10:26
sushi_ gg6397228:
to moze zapisz po kolei jak liczysz, to sie zobaczy gdzie jest błąd
1 gru 10:31
gwiazda: 2 1
∫ ∫(x
2y−
xy2dy)dx=
0
x2
2 1
0
x2
2
| | x2 | | x | | x4 | | x3 | |
∫( |
| − |
| − |
| + |
| dx |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
0
| | x3 | | x2 | | x5 | | x4 | |
∫ |
| − |
| − |
| + |
| podstawiam przedział wychodzi |
| | 6 | | 8 | | 40 | | 64 | |
1 gru 10:48
sushi_ gg6397228:
widac w ksiazce jest bład, bo mi tez tak samo teraz wyszlo; chyba ze tam bylo co innego
zapisane w tresci zadania
1 gru 11:12
gwiazda: Widzi ktoś gdzieś błąd czy ok jest ?
1 gru 11:12
sushi_ gg6397228:
mozna tez policzyc najpierw do "x" a potem po "y" i zobaczyc czy wyjdzie tyle samo
0≤y≤1
0≤x≤2y
1 gru 11:14
gwiazda: Dobrze przepisałam to dzięki ale to banalne całki podwójne podobno , ale w styczniu kolosa z
tego piszę więc spoko dużo czasu by robić. Dobra ja już spadam. I dzięki za pomoc naprawdę

miłego dnia życzę
1 gru 11:15