Ostrosłupy.
Mikołaj: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi bocznej długości 7 cm kąt nachylenia ściany
bocznej do podstawy ma miarę 30 stopni. Oblicz objętość ostrosłupa, wykonaj rysunek
zaznaczając na nim kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
Proszę o pomoc z tym zadaniem
1 gru 14:34
Tadek:
Pokaż swój rysunek
1 gru 15:49
Mikołaj:
1 gru 16:02
Mikołaj: Narysowałem więc pomożesz obliczyć.?
1 gru 16:25
eloszka: skoro krawędź ma 7cm kąt 30 stopni , to :
1/2 x7 = 3,5 cm
i z funkcji tryg. tego trójkąta SOB obliczasz odcinek SO jako tg kąta 30stopni czyli
3,5/30stopni stąd masz wysokość i ze wzoru na ostroslup obliczasz objetosc
1 gru 16:32
eloszka: przepraszam nie z trojkata sob tylko z trojkata tam gdzie jest kąt 30' . wys wychodzi 1,75 cm
i podstawiasz pod wzor
1 gru 16:34
Mikołaj: czyli wysokość mi wyjdzie jak podzielę 3,5/0,5.?
1 gru 16:35
Mikołaj: Rozwiąże to ktoś od a do z.?
1 gru 16:51
dero2005:

l = 7 cm
| | a2 | |
(a2)2 = l2 − hs2 = l2 − |
|
|
| | 3 | |
3a
2 + 4a
2 = 12l
2
7a
2 = 12l
2 = 12*49 = 588
a =
√84 = 2
√21 cm
a = 2
√21 cm
| | a√3 | | 2 | |
hs = |
| = |
| √63 = 2√7 cm
|
| | 3 | | 3 | |
h
2 = h
s2 − (
a2)
2
| | a2 | |
h2 = (2√7)2 − |
| = 28 − 21 = 7
|
| | 4 | |
h =
√7 cm
V =
13a
2*h =
13(2
√21)
2*
√7 = 28
√7 cm
3
1 gru 18:27