Podaj dziedzinę i oblicz pochodną funkcji:
Justyna21: f(x)=−2x5+12x3−7x+8
1 gru 20:16
załamany :( : jaka jest dziedzina wielomianu ...
1 gru 20:23
Justyna21: właśnie sama tego nie wiem...
1 gru 20:24
Eta:
D= R
1 gru 20:25
załamany :( : rzeczywista
1 gru 20:26
Justyna21: dlaczego...

możesz wyjaśnić
1 gru 20:26
załamany :( : bo dla kazdego x istnieje f(x)
1 gru 20:28
Justyna21: yhym... a co z tą pochodną..
1 gru 20:28
załamany :( : ile wynosi pochodna x5
1 gru 20:29
Justyna21: 5x
4
1 gru 20:30
Eta:
(xn)'= n*xn−1
1 gru 20:30
Justyna21: a skąd się wzięło x
5
1 gru 20:31
załamany :( : super
1 gru 20:31
Justyna21: kuurcze to pomoże ktoś

1 gru 20:35
załamany :( : echh zobacz f`(x)=−2(x5)`+12(x3)`−7(x)`+(8)`
a teraz juz wiesz ze
(x5)` =5x4
czyli do pochodnej wstawiasz zamiast (x5)` ====> 5x4
f`(x)=−2*5x4 +12(x3)`−7(x)`+(8)`
1 gru 20:41
załamany :( : teraz liczysz pochodna x
3 i wstawiasz tam i tak dalej

troche łopatologicznie ale zawsze cos
1 gru 20:42
Justyna21: ok

licząc po mojemu wyszło mi tak:
f(x)=−10x
4+36x
2−7
Dobrze
1 gru 20:45
załamany :( : super ! dobrze !
1 gru 20:46
Justyna21: Cieszę się

Jest mały problem jeszcze...

Bo nie wiem jak to z tymi dziedzinami jest
1 gru 20:46
załamany :( : to sa wielomiany wiec dziedzina bedzie cały czas rzeczywista
1 gru 20:47
Justyna21: mam tu np:
f(x)=e
x+lnx+
√x−
1x
Jaka tu jest dziedzina
1 gru 20:48
załamany :( : uu

na moje oko D: x>0
1 gru 20:50
Justyna21: kuurczee.. w życiu tego nie zrozumiem
1 gru 20:51
załamany :( : trzeba by tutaj długo pisac by Ci wytłumaczyc to
1 gru 20:55
Justyna21: cholerka....

a gdzie o tym znajdę

tak w skrócie a dokładnie
1 gru 20:56
załamany :( : hmm a wiec jak masz ułamki to zawsze spr kiedy sie zerruje i te punkty wyrzucasz z dziedziny

jak masz pierwiastki kwadratowy to wyrazenie podpierwiastkowe musi byc ≥0
to sa 2 z kilku zasad ...
1 gru 21:06
Justyna21: dzięki

a nie wiesz może jak rozwiązać ten drugi przykład co podałam..

bo mi trochę ciężko idzie
1 gru 21:09
załamany :( : napisz odpowiednie pochodne

to Ci podpowiem
1 gru 21:17
Justyna21: f(x)=e
x+
1x+
12√x−
1x2
tak obliczyłam ale czy dobrze i co dalej to nie wiem
1 gru 21:20
załamany :( : nie do konca dobrze
1 gru 21:24
Eta:
To podstawowe wzory na wyznaczanie pochodnych takich funkcji:
D=(0,
∞)
(e
x)
' =e
x
teraz dokończ obliczenia
1 gru 21:24
Eta:
| | 1 | |
=................... + |
| |
| | x2 | |
1 gru 21:25
Justyna21: ostatnie ma być −1/x2
1 gru 21:26
załamany :( : Eta ma racje
1 gru 21:26
Eta:
(−)*(−)= +
1 gru 21:28
Justyna21: ale jak to obliczyć to nie mam pojęcia
1 gru 21:29
załamany :( : ale co chcesz zrobic ?
1 gru 21:32
Eta:
Zastanawiam się co Ty robisz na tych studiach? i co to dalej będzie?

Weź się porządnie do nauki, bo ciemno to widzę .
Pozdrawiam i powodzenia
1 gru 21:32
załamany :( : hahaha jaki krytyczny jestes xD
1 gru 21:34
Justyna21: Nie dzięki... nie rozumiem tego po prostu ...
1 gru 21:34
załamany :( : Justyna co studiujesz?
1 gru 21:35
rumpek: Dzisiaj dowiedziałem się, że pochodne, rachunek różniczkowy oraz granice mają wrócić do
programu liceum (dla tegorocznych 3 klas gimnazjum). Za to na rozszerzenie ma iść wartość
bezwzględna typu: |x − 3| = 2, oraz warunek prostopadłości a
1 * a
2 = −1. Jeżeli to okaże się
prawdą to z jednej strony dobrze (że pochodne itp.) z drugiej strony źle − bo usuwają podstawy
podstaw możliwych.
1 gru 21:36
Justyna21: rachunkowość

śmiejcie się ze mniee... ale jak to zrozumiem to będzie naprawdę ok

1 kolos zaliczyłam 17/20
pkt... źlee...

no nie... ale z tego będzie gorzej
1 gru 21:36
ZKS:
Eta to jest kobieta.
1 gru 21:37
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f' = ex+ |
| + |
| −( − |
| )=ex+ |
| + |
| + |
| |
| | x | | 2√x | | x2 | | x | | 2√x | | x2 | |
to wszystko !
1 gru 21:38
załamany :( : spoko

jak cos to zgłosze sie do Ciebie kiedys
1 gru 21:38
Justyna21: Ahaaa....

myslałam, że dalej trzeba coś liczyć

dlatego nie wiedziałam

dzięki
1 gru 21:38
załamany :( : ZKS i w dodatku młoda
1 gru 21:39
Justyna21: do mnie..
1 gru 21:39
załamany :( : jasne

na jakies rozliczenie czy cos
1 gru 21:39
Justyna21: hehe

ok

jak w ogóle skończę te studia


bo jak tak dalej pójdzie... to ...

padnę
1 gru 21:40
Justyna21: | | 4 | |
a pochodna z |
|  ? |
| | x3 | |
1 gru 21:42
1 gru 21:43
Eta:

dla
ZKS za uświadomienie niektórych

Aż trudno mi uwierzyć,że siedzę na tym forum
już prawie 4 lata ( świątek , piątek i niedziela i to...... do białego rana
1 gru 21:43
załamany :( : ETA to nie pracujesz

btw mogłabys zostawic gg wtedy bym wszystkie problemy kierował do Ciebie

1 gru 21:44
Justyna21: ale co

jaa..

czy Eta

1 gru 21:46
załamany :( : teraz to było do Ety
1 gru 21:47
Eta:
| | 12 | |
(4*x−3)'= 4*(−3*x−3−1)= −12*x−4= − |
| |
| | x4 | |
1 gru 21:47
Justyna21: aha

ok

to powiecie mi co z tą pochodną co podałam..
1 gru 21:47
ZKS:
Heh wciąga niestety niesienie pomocy innym
Eta.

Ja już niestety będę leciał bo muszę
jeszcze rysunki po dokańczać.

Dobranoc
Eta

.
1 gru 21:50
Eta:
Dobranoc
1 gru 21:51
Justyna21: Dzięki Eta

bardzo mi pomagasz
1 gru 21:52
1 gru 21:53
załamany :( : no teraz to sie załamałem
1 gru 21:53
Justyna21: czemu..
1 gru 21:54
załamany :( : ja Ci nie pomagam
1 gru 21:54
Justyna21: Bardzo mi pomagasz

myślałam, że poszedłeś

przepraszam
1 gru 21:55
załamany :( : no juz lepiej
1 gru 21:55
1 gru 21:56