pochodne - asymptoty
Gosia: zad. 1. Wyznaczyć wszystkie asymptoty funkcji:
a) f(x)=
3√2x2−x3
| | 2−x2 | |
b) g(x)=e2−x2x2−1 pewnie słabo widać to jest e do potęgi |
| |
| | x2−1 | |
zad.2 Korzystając z różniczki funkcji obliczyć przybliżone wartości podanych wyrażeń:
b) e
−0,05
bardzo proszę o pomoc, naprowadzenie jak trzeba to zrobić
1 gru 18:57
Gosia: nikt?
1 gru 19:29
Gosia: naprawdę nikt nie pomoże?
1 gru 21:28
AS: Zad 1 a)
Asymptot poziomych i pionowych brak
Asymptota ukośna: y = 2/3 − x
Zad 1 b)
Asymptota pozioma: y = 1/e
Asymptota pionowa: x = −1 , x = 1
Asymptota ukośna: brak
2 gru 11:17
Gosia: a mogę prosić o dokładniejsze wyjaśnienie?
3 gru 19:00
Gosia: ?
3 gru 20:04
Gosia: naprawdę nikt nie pomoże?
3 gru 20:25
AS: Równanie asymptoty ukośnej: y = a*x + b gdzie
| | f(x) | |
a = lim[x→∞] |
| , b = lim [x→∞] [f(x) − a*x] |
| | x | |
Te wzory znajdziesz w każdym podręczniku analizy matematycznej.
3 gru 20:59
Gosia: znam wzory i sposób postępowania ale koszmary mi jakieś powstają:(
3 gru 21:25
Gosia: AS: proszę bardzo o rozpisanie b z podpunktu a we wzorze na krzywą, bo liczę 10 raz i nie wiem
gdzie mam bląd
3 gru 23:36
sushi_ gg6397228:
| | a3−b3 | |
zapewne trzeba wykorzystac a−b= |
| aby pozbyc sie tych pierwiastkow |
| | a2+ab+b2 | |
3 gru 23:44
Gosia: a nie czasem tego wzoru z +?
3 gru 23:44
sushi_ gg6397228:
jezeli za
b= −c to nie zmienia znaczaco wzoru
3 gru 23:48
Gosia: | | 2 | |
dochodzę do wyniku b=limx−>−∞ |
| |
| | | | 4x4−4x5−x9 | | 2x2−x3 | | 3√ |
| − 3√ |
| +1 | | | x8 | | x8 | |
| |
i co dalej?
3 gru 23:58
sushi_ gg6397228:
a Kto kazal robic takie piętrówki

stosujemy wzor a potem wyciagamy czynnik przed znak pierwiastka−−−> do poprawki
4 gru 00:01
Gosia: na innym forum dostałam taką metodę rozwiązania
4 gru 00:05
Gosia: | | 2x2 | |
b=limx−>−∞ |
| to co teraz? |
| | 3√(2x2−x3)2−3√2x2−x3x+x2 | |
4 gru 00:08
sushi_ gg6397228:
podniesc do kwadratu (2x2−x3)
4 gru 00:15
Gosia: a dalej?
4 gru 00:16
sushi_ gg6397228:
wyciagnac czynnik przed znak pieriwastka
4 gru 00:17
Gosia: | | 2 | |
po wszelkich operacjach wychodzi mi b= limx−>−∞ |
| |
| | 3√4x−2−4x−1+1− 3√2x−1−1+1 | |
4 gru 00:29
Gosia: już wiem

wyjdzie 2/3
4 gru 00:32
Gosia: a mam jeszcze jedno pytanie, w b) jak jest g(x)= e 2−x2x2−1
granice będę sprawdzać w −1− ,−1+,1− ,1+ to w wtedy jak się liczy te granicę bo jak
podstawie jeden wyjdzie to samo. mam brać to jakoś szacować że mniej niż jeden i trochę więcej
niż 1?
4 gru 00:44
AS:
f(x) =
3√2*x2 − x3
| | 3√2*x2 − x3 | | 2*x2 − x3 | |
m = lim[x→∞] |
| = lim[x→∞]3√ |
| = |
| | x | | x3 | |
| | 2 | | 2 | |
lim[x→∞]3√( |
| − 1) = 3√−1 = − 1 bo |
| → 0 |
| | x | | x | |
n = lim[x→
∞] [f(x) − (−x)] = lim[x→
∞] [
3√2*x2 − x3 + x]
Korzystam z tożsamości a
3 + b
3 = (a + b)*(a
2 − a*b + b
2)
Rozszerzam mnożąc licznik i mianownik przez a
2 − a*b + b
2
czyli przez
(
3√2*x2 − x3 )
2 − x*
3√2*x2 − x3 + x
2)
Wtedy licznik przyjmuje wartość
2*x
2 − x
3 + x
3 = 2*x
2
Mianownik
Rozbijam na części,bo nie mieści się ułamek na ekranie
Dzielę licznik i mianownik przez x
2
Wtedy w liczniku będzie wartość 2
Mianownik
| (3√2*x2 − x3 )2 − x*3√2*x2 − x3 + x2) | |
| = |
| x2 | |
| | 4*x4 − 4*x5 + x6 | | 2*x2 − x3 | |
3√ |
| − 3√ |
| + 1 = |
| | x6 | | x3 | |
3√(4/x2 − 4/x + 1) −
3√(2/x − 1) + 1
Przechodząc do granicy mamy n = 1 − (−1) +1 = 3
Równanie asymptoty
y = −x + 2./3
4 gru 10:05
Gosia: dziękuję za pomoc
4 gru 11:33