...
Dawid: Długość wysokości ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa długości promienia okręgu
opisanego na podstawie. Pole ściany bocznej tego ostrosłupa jest równe 18√3.
a) Oblicz objętość tego ostrosłupa.
b) Zaznacz na rysunku kat nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy danego ostrosłupa i
oblicz cosinus tego kata.
1 gru 17:22
dero2005:
d = a
√2
a = 6
√2
| | a√3 | | 6√2√3 | |
hs = |
| = |
| = 3√6
|
| | 2 | | 2 | |
V =
13a
2*h =
13(6
√2)
2*6 = 144
| | | | 3√2 | | √3 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| | hs | | 3√6 | | 3 | |
1 gru 21:27