!
karol: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak włączyć i wyłączyć znak pod/z pod pierwiastka?
1 gru 18:41
załamany :( : zarzuc jakimś przykładem
1 gru 18:41
karol: 33√2
1 gru 18:42
karol: √72
1 gru 18:43
Eta:
przy włączaniu podnosimy tę liczbę do potęgi = st, pierwiastka
np 33√5= 3√33*5=...
przy włączaniu odwrotnie
3√54= 3√27*2= 3√33*2= 33√2
1 gru 18:45
karol: a można jaśniej?
1 gru 18:55
danoel: Najprościej :
√45 = √9*5 = 3√5 − w tym przypadku liczbę przedstawiamy jako iloczyn 2 liczb dobieramy je
tak aby jedną z nich dało się z pierwiastkować.
4√3 = √16*3 = √48 w tym przypadku liczbę przed pierwiastkiem podnosimy do kwadratu i
mnożymy. Oczywiście jak mamy 3√ to podnosimy do sześcianu.
1 gru 19:08
kylo1303: tak jakby pierwiastek skraca sie z potega liczby pod pierwiastkiem, np:
√8=√2 * 22=2 * √2 Zauwaz ze majac 22 pod pierwiastkiem "skrociles" potege z
pierwiastkiem i wyciagnales przed pierwiastek. Pamietaj tylko ze takich rzeczy nie mozesz
robic gdy jest suma.
1 gru 19:09
maja: √39
23 lut 14:25