granice funkcjji
xxx: x→0
x→0_
prosze o pomoc z tymi granicami. nie moge korzystac tutaj z pochodnych ani zadnych szeregów do
liczenia tych granic
1 gru 17:18
xxx: pomóżcie
1 gru 21:14
xxx: up
1 gru 21:57
Basia:
ad.1
1+
3√x > 0
3√x > −1
x > −1
jeżeli x → 0
| | ln(1+3√x) | | 1+3√x | |
0 < |
| < |
| |
| | x | | x | |
i tw. o trzech ciągach
ad.2
−1≤ cos
1x ≤ 1 /*(−1)
1 ≥ − cos
1x ≥ −1 /+3
4 ≥ 3−cos
1x ≥ 2
x→ 0
− ⇒ ctgx > 0
4*ctgx ≥ (3−cos
1x)*ctgx ≥ 2*ctgx
i tw. o trzech ciągach
1 gru 22:12
xxx: nie wydaje mi sie zeby takie szacowanie jak w przykladzie 1 cos dało. nie widac ze ono jest
poprawne
1 gru 22:20
sushi_ gg6397228:
| ln (1+x) | |
| −−−>1 dla x−−>0 |
| x | |
| ln (1+3√x) | | 1 | | 1 | |
| * |
| −−−>1 * |
| −−> +∞ |
| 3√x | | 3√x2 | | [0]+ | |
1 gru 22:25
xxx: o to mi chodziło nie wiedziałem własnie jak sobie to uproscic zeby skorzystac z tej granicy
specjalnej dla logarytmu. teraz jeszcze ten 1 przykład nie jestem przekonany co do tego rozw
co podala Basia
1 gru 22:28
xxx: znaczy przyklad 2
1 gru 22:32
xxx: a jesli jest dobre, to jaka bedzie odpowiedz. ile to jest 4*0
1 gru 22:35
xxx: ile to jest 4*(0 z minusem ) ?
1 gru 22:37
sushi_ gg6397228:
wyrazenie w nawiasie jest ograniczone przez 2 i 4 wiec tylko trzeba sie zajac ctg x
co zostalo ładnie pokazane−−> wiec tw o 3 ciagach do zrobienia, jak zostalo pokazane przez
uzytkownika Baisa
1 gru 22:37
Basia:
4*0 = 0 (nieważne czy →0− czy →0+)
1 gru 22:38
1 gru 22:38
xxx: czyli odp bedzie 0
1 gru 22:40
sushi_ gg6397228:
patrz na rysunek a nie zgaduj
1 gru 22:42
xxx: nie zgaduje tylko tak rozumuje. bo nie wiem jak to jest z granicami jednostronnymi jeszcze
dokladnie i sie zastanawiam, ja to rozumiem tak ze jezeli ctgx po wartosciach ujemnych zmierza
to zera wiec jego granica jest 0 ? nie osaga tego zera nigdy ale granice podamy jako 0. dobrze
mysle ?
1 gru 22:45
xxx: zmierza do minus nieskonczonosci
1 gru 22:48
Basia:
żle; limx→0− ctgx = −∞ ; limx→0+ ctgx = +∞ ;
1 gru 22:49
xxx: tak
1 gru 22:49
xxx: no własnie dobra juz rozumiem wszystko

,
1 gru 22:50
xxx: | | sinx | | ∞ | |
a mam jeszcze pytanie czy lim |
| =1 tak samo jak dla x→0 i ile wynosi |
| ? |
| | x | | 2 | |
x→0+
1 gru 22:57
Basia:
ad.1 tak
ad.2
a*(+
∞) = +
∞ dla a>0
a*(+
∞) = −
∞ dla a<0
1 gru 23:07
xxx: ok dzieki. nie wie ktos moze gdzie w internecie jest taka strona zeby były takie tabelki czy
zebrane razem w jednym miejscu symbole oznaczone dla mnozenia dzielenia potegowania czy
dodawanie np. a∞ dla a∊(1,∞), b>0, b*−∞ itp.
1 gru 23:24