z = p{3}-i oblicz wszystkie pierwiastki 3stopnia
pawel: z =
√3−i oblicz wszystkie pierwiastki 3stopnia
dla uproszczenia dodam:
|z| = 2
kąt fi = 11/6
nikt tego nie potrafi zrobić?
chociaż 1 obliczony pierwiastek mnie poratuje
1 gru 17:47
Sławek:
r = 2
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
n√z = n√r(cos |
| + i sin |
| ) , k = 0, 1,..., n−1 |
| | n | | n | |
| | 11/6 π | | 11/6 π | |
z0 = 3√2(cos |
| + i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
1 gru 18:45
Sławek:
| | 11/6 π + 2π | | 11/6 π + 2π | |
z1 = 3√2(cos |
| + i sin |
| ) = ... |
| | 3 | | 3 | |
| | 11/6 π + 4π | | 11/6 π + 4π | |
z2 = 3√2(cos |
| + i sin |
| ) = ... |
| | 3 | | 3 | |
1 gru 18:48
pawel: dzięki za odzew , ale to akurat też potrafię obliczyć, mam problem tylko z policzeniem kąta
z
0= 11/6π / 3 = 11/18 π jak 11/18 zamienić na kąt ?
z
1 = 23/18 π jak 23/18 zamienić na kąt? sinus oraz cosinus?
to samo dla z
2 ....
dla innych wartości wystarczy popatrzeć w "tabelkę" i można sobie spisać wartąść kąta α , ale
przy takich ułamkach nie potrafię tego przekształcić na kąty...
z góry dzięki za pomoc, dosyć pilne
1 gru 19:15
Basia:
| 11 | | 11 | |
| π radianów odpowiada |
| *180 = 110o |
| 18 | | 18 | |
sinus i cosinus chyba tylko z tablic odczytasz
można to wprawdzie policzyć, ale to dość żmudne
z wzorów na sin3α i cos3α (są tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html)
sin3α i cos3α masz i rozwiązujesz układ równań z
niewiadomymi sinα i cosα
1 gru 19:37
Sławek:
Mam wrażenie, ze Tobie chodzi o wartości funkcji dla danego kąta, a nie o kąty.
2 gru 17:51
Basia:
trzeba mieć wartości funkcji trygonometrycznych żeby te liczby przedstawić w postaci
x + i*y
jeżeli nie trzeba to zostaw po prostu w postaci trygonometrycznej
2 gru 17:59