oblicz wartość wyrażenia
Ania : a) (x+4)2 + (x+2)(x−2) − (x+3)(x−3) dla x = √3
b) (1−2x)(1+2x) + (1−3x)(1+3x) − (1−4x)(4x+1) dla x = √5
1 gru 18:13
Ania : błagam pomóżcie!
1 gru 18:24
załamany :( : z czym masz problem ?
1 gru 18:27
Ania : nie potrafię tego obliczyć
1 gru 18:30
załamany :( : stosuj wzory skróconego mnozenia
1 gru 18:31
Ania : tzn jak? mógłbyś wytłumaczyć to na jakimś przykładzie?
1 gru 18:34
1 gru 18:34
Eta:
a)(x+4)2 +x2−4−x2+9= (x+4)2+5= (√3+4)2+5= 3+8√3+16+5=..........
1 gru 18:37
Ania : dzięki
1 gru 18:38
Eta:
ze wzoru (a−b)(a+b)= a2−b2
b) 1−4x2+1−9x2−1+16x2= 1+3x2 = 1+3(√5)2=....
1 gru 18:39