Trapezy
Karolina:

Pomocy!
Trapez ABCD jest prostokątny. Na podstawie danych na rysunku poniżej oblicz długość dłuższej
podstawy AB.
bd=5
ad=4
√2
1 gru 17:41
lula:

obliczam |AE|
cos45'=|AE|/4
√2
√22=|AE|/4
√2
|AE|=4
obliczam h czyli |DE|=|BC|
2h=8 h=4
z tw. PIT.
|DC|
2+|BC|
2=|DB|
2
|DC|
2=5
2−4
2=9 dc=3 a że DC|=|EB| to |AB|=|AE|+|EB|=4+3=7
1 gru 17:54
Karolina: faktycznie nie pomyslalam ze mozna tu poprowadzic wysokosc... teraz juz wiem dziekuje

mam
jeszcze problem z dwoma trapezami, moglabyc mi pomoc?
1 gru 17:59
aa: dawaj
1 gru 18:00
Karolina:
1 gru 18:03
aa: i co
1 gru 18:05
Karolina:
1 gru 18:06
aa: ale co trzeba liczyć?
1 gru 18:07
Karolina: nalezy policzyc dlugosc dluzszej podstawy ab
1 gru 18:08
aa: suma kątów w czworokącie jest równa 360' więc kąt a =360−(120+90+90)=60'
z D prowadzisz wysokość do punktu E i masz nowy trójkąt prostokątny DAE
1/2=|AE|/6
|AE|=3
|AB|=|AE|+|EB| gdzie |EB|=|CD|
1 gru 18:15
aa: a w tym ostatnim co trzeba?
1 gru 18:16
Karolina: tez to samo
1 gru 18:20
Karolina: i jeszcze jedno prosze

W okrag o srodku O wpisano czworokat abcd. Wyznacz miary katow tego czworokata oraz miare kata
ostrego utworzonego przez jego przekatne, jesli:
a)K AOB=120, K BOC=120 i K COD=40
b)K AOB=150, K AOD=60 i K COD=70
1 gru 18:29
aa: kąt ABC=90' kat CAB=30' więc kąt BCA=60'
a ze kąt BCD jest prosty to kąt ACD=90'−60'=30'
jeśli kąt DAC=30' i kąt ACD=30' to trójkąt ACD jest równoramienny więc |AD|=|DC|=8
i znów wysokość z punktu D do E
cos60'=|AE|/|AD|
1/2=|AE|/8
|AE|=4
i znów |AB|=|AE|+|EB| a |EB|=|DC|=8
1 gru 18:29
Karolina: dziekuje

a to co dodalam zrobilbys/abys?
1 gru 18:34
aa:

to są trójkąty równoramienne więc
| | 180−120 | |
jeżeli kąt AOB=120' to kat OAB=ABO= |
| itd a potem tylko pododawać odpowiednie kąty |
| | 2 | |
1 gru 18:35
Karolina: ok dzieki
1 gru 18:37