w trójkącie prostokątnym długości kolejnych boków tworzą ciąg arytmetyczny.Oblic
martyna: w trójkącie prostokątnym długości kolejnych boków tworzą ciąg arytmetyczny.Oblicz długości tych
boków jeżeli obwód trójkąta jest rowny 24
i do tego mam takie równanie
a
2+(a+r)
2=(a+2r)
2
a+(a+r)+a(a+2r)=24
i co z tym zrobic dalej

? pomozcie
1 gru 19:27
ICSP: dajmy że długości boków to a,b,c
a + b + c = 24
a
2 + b
2 = c
2
2b = a+c
z pierwszego i trzeciego równania wyliczamy:
b = 8
a + c = 16
a
2 + 64 = c
2
no i trzeba wyznaczać

a
2 − c
2 = 64
(a−c)(a+c) = 64
(a−c)16 = 64
a−c = 4
a−c = 4
a+c = 16
Gauss czy wyznaczniki

W = 1 + 1 = 2
W
a = 4 + 16 = 20
W
c = 16 − 4 = 12
6,8,10 − trójkąt egipski co zresztą było widać od samego początku
1 gru 19:35
ICSP: fuck...
a2 − c2 = −64
(a−c)(a+c) = −64
a−c = −4
a+c = 16
W = 2
Wa= 12
Wc = 20
a = 6,c = 10
Jak mogłem taki błąd zrobić xD
1 gru 19:41