funkcja kwadratowa
natalia: Może mi ktoś mi wytłumaczyć jak to się rozwiązuje :Znajdź liczbę a i b wiedząc, że suma liczby
a i potrojonej liczby b jest równa 36, a iloczyn liczby a i b jest największy z możliwych.
1 gru 17:45
hwdtel:
| ⎧ | a+3b=36 | |
| ⎨ | f(a,b)=ab |
|
| ⎩ | f'(b)=0 ⋁ f'(a)=0 | |
I ten układ się rozwiązuje
1 gru 18:04
Eta:
Z wykorzystaniem własności funkcji kwadratowej:
a+3b= 36 => a= 36−3b
f= a*b −− ma być największy to:
f(b)= (36−3b)*b= −3b
2+36b −−−− to funkcja kwadratowa, ramiona paraboli do dołu
osiąga maximum dla odciętej wierzchołka :
| | −36 | |
bmax= |
| = 6 to amax= 36−3*6= 18 |
| | −6 | |
odp: dla a= 18 i b= 6 iloczyn liczb ab −− jest największy ( maksymalny)
1 gru 18:15