Geometria
fryta70: Wierzchołkami trójkąta ABC sa punkty A=(1,−1) B=(−3,4) C=(3,4)
a) Napisz równanie prostej AB.
b) Oblicz odległości wierzchołka C od prostej AB
c) Oblicz długośc boku AB.
d)Oblicz pole trójkąta ABC
1 gru 19:34
Jahne: a) podstaw z punktów A i B wartości do y=ax+b i rozwiąż układ równań
b)C i punkt na prostej to h tego trójkata
c)ustal wektor i oblicz dł.
d) masz wysokość i dł jednego boku, więc nie ma problemu
1 gru 19:45
płotka:
| | 5 | |
a) bez układu równań, a = |
| , |
| | −4 | |
| | 5 | | 5 | | 1 | |
prosta AB ma równanie y = − |
| (x − 1) − 1 czyli y = − |
| x + |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | |5*3 + 4*4 − 1| | |
b) prosta AB ma równanie 5x + 4y − 1 = 0, h = |
| |
| | √52 + 42 | |
c) |AB| =
√(−3 − 1)2 + (4 + 1)2
1 gru 21:44
FRYTA70: nIC NIE ROZUMIEM
2 gru 08:48
fryta70: czy moze mi ktos to rozpisac i wytłumaczyc bo jestem zielona...
2 gru 20:57
Gustlik: | | yB−yA | | 4+1 | | 5 | |
a) Korzystasz ze wzoru na wsp. kierunkowy prostej a= |
| = |
| =− |
| |
| | xB−xA | | −3−1 | | 4 | |
Wstawiasz teraz współrzędne A lub B do tego równania:
Np. A = (1, −1)
−4=−5+4b
−4+5=4b
1=4b /: 4
Prosta ma równanie
Przekształcasz teraz to równanie do ogólnego o współczynnikach całkowitych:
4y=−5x+1
5x+4y−1=0
b) Korzystasz teraz ze wzoru na odległość punktu od prostej danej równaniem Ax+By+C=0:
| | |Ax0+By0+C| | |
d= |
| , gdzie (x0, y0) to współrzędne tego punktu. |
| | √A2+B2 | |
Stąd:
| | |53+4*4−1| | |
h=d= |
| =.... dokończ |
| | √52+42 | |
c) Liczysz długość podstawy AB − ze współrzędnych wektora AB
→:
AB
→=współrzędne B − współrzędne A = [−3−1; 4+1]=[−4, 5]
|AB|=
√(−4)2+52=... ze wzoru na długość wektora w
→=[w
x, w
y] |w|=
√wx2+wy2
| | 1 | |
Pole = |
| *|AB|*h=... dokończ. |
| | 2 | |
3 gru 00:20
Gustlik:

ad b) i c) pokażę Ci jeszcze inny prostszy sposób:
Z dwóch boków trójkąta "robisz" wektory wyprowadzając je ze wspólnego punktu (początku), np. z
A, jak na rysunku.
Liczysz współrzędne tych wektorów:
AB→=współrzędne B − współrzędne A = [−3−1; 4+1]=[−4, 5]
AC→=współrzędne C − współrzędne A = [3−1; 4+1]=[2, 5]
Liczysz wyznacznik tych wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| −4 5 |
| 2 5 |
=(−4)*5−5*2=−20−10=−30
| | 1 | | 1 | |
Pole = |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *|−30|=15 |
| | 2 | | 2 | |
Liczysz dł. podstawy AB trójkąta :
|AB|=
√(−4)2+52=
√16+25=
√41
30=
√41*h /:
√41
Sprawdź, czy Twoje obliczenia są zgodne z moimi i daj znać.
Wektorową metodę obliczania pól figur omówiłem tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18
3 gru 00:29