logarytmy
Monika: Proszę o pomoc

1. Dla jakich x określone są poniższe wyrażenia:
log
2(x−2),
log
2(x
2−4)
2. Wiedząc, że log
35=a oblicz:
log
315
Bardzo proszę o wskazówki jak to rozwiązać, od czego zacząć
1 gru 21:40
Ed:
1. logab = c
a>0 a≠1 b>0
wiec log2(x−2)
x−2 > 0
x > 2
2. loga(x*y) = logax + logay
log315 = log3(3*5) = log33 + log35 = 1 + a
1 gru 21:47
Monika: a jak wyliczyć x w takim przykładzie:
logx9=4
logx9=−2
1 gru 22:28
Paweł: logx9 = 4
x4 = 9
x4 = 32
x = 4√32
x = 32*14
x = 312
x = √3
1 gru 22:36
Monika: dzięki!
1 gru 22:44