Elipsa i jej mimośród
czarli: Cześć. Pomożecie,bo tematu elipsy nie ma chyba na tej stronce:( W więc
| | π | |
Wyznacz mimośród elipsy wiedząc,że oś małą widać z końca osi wielkiej pod kątem |
| |
| | 2 | |
| | c | |
Wiem tylko tyle, że mimośród to e= |
| <1 |
| | a | |
1 gru 18:50
b.: zrob rysunek i zaznacz ten podany kat (to bedzie kat o wierzcholku na koncu osi wielkiej)
1 gru 18:52
czarli: nadal nie rozumię?!:(
1 gru 19:03
czarli: | | π | |
wyszło mi,że e= |
| dobrze czy źle coś kombinuje  |
| | 2π | |
1 gru 19:16
b.: niedobrze. zrob rysunek (elipsa, osie, dodaj jakies oznaczenia), to pogadamy dalej
1 gru 19:24
czarli:

Zielone to półoś mała,a niebieski kolor to półoś wielka. na czerwono zaznaczyłem ten kąt
1 gru 19:31
1 gru 19:35
b.: ale w tresci miales, ze π/2 to kat pod jakim widac (cala) mala os, a nie polos
1 gru 19:46
b.: wiec ten czerwony kat u Ciebie bedzie mial miare π/4 −−> jaki stad wniosek na temat elipsy?
1 gru 19:46
czarli: nie chodzi czasem o to,że elipsa jest w tym wypadku kołem

? Nie mam pojęcia(nie rozumiem tego
tematu,bo za mało go przerobiłem)
1 gru 19:58
czarli:

czyli e=0

?
1 gru 20:04
czarli: B.− proszę o odpowiedź czy dobrze się domyśliłem
1 gru 20:16
czarli: a może ktoś inny umie mi pomóc
1 gru 20:33
b.: tak, jest kołem (albo może okręgiem), więc e=0, zgadza się
1 gru 21:49