Równanie prostej prostopadłej
Like: Prosta l ma równanie y=4x+5. Równanie prostej do l prostopadłej i przechodzącej przez punkt
P=(0,1) ma równanie?
Czy mógłby ktoś szczegółowo opisać jak to się rozwiązuje?
1 gru 18:02
hwdtel:
x+4y−4=0−o szczególowe rozwiązanie prosić Basię
1 gru 18:10
dero2005:
y = ax + b
y = 4x + 5
a = 4
żeby prosta była prostopadła do danej, wtym przypadku l
musi być spełniony warunek
a
1*a = −1
czyli prosta prostopadła ma współczynnik kierunkowy −
14
teraz przeprowadzimy ją przez punkt P = (0 ;1) wg wzoru
y
1 = a
1(x − x
P) + y
P
| | 1 | |
y1 = − |
| (x − 0) + 1 = −14x + 1
|
| | 4 | |
1 gru 20:35