Geometria analityczna
Madzia: Napisz równania stycznych do okręgu o równaniu x2+y2−2x+2y−2=0 równoległych do prostej o
równaniu y=2x.
Znalazłam równanie okręgu (x−1)2+(y+1)2=4 i co dalej?
1 gru 21:37
rumpek:
y = 2x + b ⇒
2x − y + b
x
2 + y
2 − 2x + 2y − 2 = 0
(x
2 − 2x + 1) − 1 + (y
2 + 2y + 1) − 1 − 2 = 0
(x − 1)
2 + (y + 1)
2 = 4
S(1,−1); r = 2
| | |2*1 + (−1)*(−1) + b| | | |b + 3| | |
d = |
| = |
| |
| | √4 + 1 | | √5 | |
Tylko to rozwiąż i koniec
1 gru 21:40
Madzia: A skąd wziął się ten wzór? Wyznaczenie środka okręgu i promienia to banał, ale nie potrafiłam
tego dalej rozgryźć
1 gru 21:44
1 gru 21:45
Madzia: Dziękuję ; )
1 gru 21:47