z = p{3}-i oblicz wszystkie pierwiastki 3stopnia
pawel: z = √3−i oblicz wszystkie pierwiastki 3stopnia
|z| = 2
kąt fi = 11/6
policzy mi ktos te pierwiastki ?, najlepiej dla k =2 , a reszte sobie ogarne, jutro mam z tego
kolos , a mam z tym maly problem,
z góry dzięki ........
1 gru 13:32
1 gru 13:39
rob: może to pomoże
z=a+jb
|z|=√a2+b2
z=|z|(cosΦ+jsinΦ)
zn=|z|n(cosΦ+jsinΦ)n=|z|n(cosnΦ+jsinnΦ)
|z|=√a2+b2
Każda niezerowa liczba zespolona z ma dokładnie n różnych pierwiastków n−tego stopnia, które
wyrażają się wzorem
zk=n√|z|(cosΦ+2kπn+jsinΦ+2kπn)
gdzie k=1,2,3,..., n−1 oraz φ = arg(z)
1 gru 13:41
pawel: ok , może troche źle napisałem z czym mam problem, ja to wszystko ogarniam, wzory itp, mój
problem zaczyna się w momencie gdy mam taka sytuację :
np dla k=0 cos fi 11/18 +isin fi 11/18
i teraz najważniejsze jak 11/18 zamienić na kąt

?
tylko tego nie umiem, zawsze jak robie takie zadanka to sobie patrze do tabelki z miarą kątów,
ale w takim przypadku jak 11/18 nie wiem, nie potrafie tego zamieć na kąt fi...
pomoze ktos

?
1 gru 13:46
pawel: napisze dla jasnosci jak to wyglada
z = 2(cos fi 11/6 pi + i sin 11/6 pi)
pierwiastkowanie :
dla k =0
= √2 (3stopnia) ( cos fi 11/6 /3 + i sin 11/6 /3 )= cos 11/6 *1/3 + i sin 11/6 * 1/3 = cos
11/18 + i sin 11/18
i teraz jak pytanie jak te 11/18 zamienić na kąt ?
1 gru 13:54
pawel: ?
1 gru 17:12