Wzór Taylora/Maclaurina
Ed:
1.Napisać wzór Maclaurina dla funkcji f(x)=
3√1+x z trzecią resztą.
2. Obliczyć przybliżoną wartość
3√1,3
3.Oszacować dokładność tego przybliżenia.
1. Mam ten wzór:
| | x | | x2 | |
3√1+x = 1 + |
| − |
| + R3(x) |
| | 3 | | 9 | |
ale co dalej?
1 gru 19:53
Ed: Mógłby ktoś wytłumaczyć? Nie ogarniam tego Taylora/Maclaurina a te opisy na wiki itp do mnie
nie trafiają.
1 gru 20:10
romanooo: gdyby ktoś tłumaczył to ja też się podpisuję tu
1 gru 20:31
załamany :( : a jaki masz wzór na reszte
1 gru 20:33
Ed: | | f'''(c) | |
R3(x) = |
| x3 czyli chyba cos takiego ale nie wiem: |
| | 3! | |
1 gru 20:42
Ed: Może jednak?
1 gru 21:24
xXx: 1.
f(x)=
3√1+x , x
0=0 , n=3
f(x
0) = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| (1+x)−2/3 * (1+x)' = |
| |0 = |
| |
| | 3 | | 33√(1+x)2 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
f''(x)= − |
| |0 = − |
| |
| | 93√(x+1)5 | | 9 | |
| | 10 | | 10 | |
f'''(x)= |
| |c = |
| |
| | 273√(x+1)8 | | 273√(c+1)8 | |
| | 1 | | 2 | | 10 | |
f(x)=3√1+x= 1 + |
| * x − |
| x2 + |
| * x3 , |
| | 3*1! | | 9*2! | | 27*3!*3√(c+1)8 | |
c∊(0,x) c∊(x,0)
2 gru 00:57
Ed: Ale ja mam problem z punktami: 2 i 3
2 gru 10:50
Ed: Jest tu jakiś kozak?
2 gru 15:53
kozak: Jestem
28 cze 17:36
jakiś kozak: Jemu chodziło o mnie.
28 cze 17:41