??
???????:

zadanie 1.
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 10 cm i tworzy z podstawą kąt
30. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
zadanie 2.
Oblicz sinusa kata, jaki krawędź boczna czworościanu foremnego tworzy z jego podstawą
zadanie3
Dolną podstawą sześcianu jest kwadrat ABCD. Punkt S jest punktem przecięcia przekatnych
kwadratu A
1 B
1 C
1 D
1 bedącego górna podstawą sześcianu. Rozpatrzmy ostrosłup o podstawie
ABCD i wierzchołuk S . Oblicz sinus kąta, jaki z podstawą tego ostroslupa tworzy:
a)jego krawędź boczna
b)wysokość jego ściany bocznej'
1 gru 18:23
???????: kurcze no, nikt?
1 gru 18:33
???????: pomoze ktos?
1 gru 21:00
załamany :( : zacznij robic zad 1 to Ci pomoge
1 gru 21:03
Ola:

P=2a
2+4ab
mamy tu trójkąt 30, 90, 60 i z jego własnosci mamy ze b=5( można też b/10=sin30)
a*
√2=c
c=10*
√3/2 z wyskosci trojkata rownobocznego albo z tw Pitagorasa

wychodzi a=5*
√3/2
podstawiamy do wzoru i mamy
P=75+100*
√3/2
dziwny wynik troche
1 gru 21:45