statystyka
Natalia: bardzo proszę o sprawdzenie mi tego zadania ze statystyki i powiedzenie co jeszcze trzeba
zrobić Pięć osób zmierzyło za pomocą stoperów czas jednego wahnięcia pewnego whadła . Oto
wynki pomiarów ; 2,09 2,13 2,09 2,08 2,11 Ustalono , że jeżeli odchylenie tych pomiarów jest
większe niż 0,02 to pomiary należy powtórzyć , w przeciwnym wypadku za czas jednego wahnięcia
przyjmuje się średnią arytmetyczną pomiarów. Czy pomiary należy powtórzyć . Odpowiedz
uzasadnij. A więc
2,o9+2,13+2,09+2,08+2,11
| | (2,09−5)2+(2,13−5)2+(2,09−5)2+(2,08−5)2+(2,11−5)2 | |
odchylenie standardowe : x= |
| = |
| | 5 | |
| | 8,4+8,2+8,4+8,5+8,3 | | 41,8 | |
= √ |
| = √ |
| = √8,36 |
| | 5 | | 5 | |
Co dalej trzeba zrobić

Czy to jest dobrze
1 gru 13:24
Natalia: pewnie jeszcze mam obliczyc sredią arytmetyczna
1 gru 13:28
sushi_ gg6397228:
skad masz
5 w nawiasach
1 gru 13:28
Natalia: Mam 5 licz , wiec pomyślalam ze przez 5 i 5 tez wezme do nawiasow
1 gru 13:29
Natalia: | | 2,09+2,13+2,09+2,08+2,11 | |
średnia arytmetyczna x= |
| = 2,1 |
| | 5 | |
1 gru 13:30
Natalia: no chyba że w nawiasach powinno byc − 2,1
1 gru 13:31
sushi_ gg6397228:
to trzeba przeciez pod wzor (x1− srednia)2 + (x2 − srednia)2+...
wiec licznik do poprawki
1 gru 13:32
1 gru 13:32
Natalia: | | ( 2,09−2,1)2+(2,13−2,1)2+(2,09−2,1)2+(2,08−2,1)2+(2,11−2,1)2 | |
ok więc wariancja = √ |
| |
| | 5 | |
=
| | 0,0001+0,0009+0,0001+0,0004+0,0001 | | 0,0016 | |
= |
| = |
| = 0,00032 |
| | 5 | | 5 | |
odchylenie standardowe = odchylenie do kwadratu pod pierwiastekiem więć √0,00032 a w
przyblizniu nie wiem ile bedzie
1 gru 13:53
sushi_ gg6397228:
od czego jest kalkulator
1 gru 13:58
Natalia: wiem , ale niestety mam podstawowy kalkulator na tel
1 gru 14:01
sushi_ gg6397228:
JEST KOMPUTER
1 gru 14:01
sushi_ gg6397228:
0,017888
1 gru 14:04
Natalia: w przybliżeniu równa sie 0,0683990379
1 gru 14:16
Natalia: no cóz mi wyszło tyle
1 gru 14:17
Natalia: dzieki za pomoc

pomożesz mi w jeszcze 1 zadanku
1 gru 14:18
sushi_ gg6397228:
przeciez 0,07 * 0,0 7= 0, 0049 ≠ 0, 00032
1 gru 14:24