trygonometria
fryta70: kąt α jest ostry i cos α=56.Oblicz tg2α+1
1 gru 19:28
Eta:
tg2α+1 ? czy tg2α+1 ?
1 gru 19:30
fryta70: ten drugi zapis tg kwadrat
1 gru 19:35
załamany :( : z jedynki trygonometrycznej wylicz sinus ( wez ten dodatni) a nastepnie skorzystaj ze wzoru
1 gru 19:38
fryta70: nic nie rozumiem
1 gru 19:40
1 gru 19:43
Eta:
| | 25 | | 11 | |
sin2α= 1−cos2α= 1− |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | |
| | sin2α | | 11 | | 36 | | 11 | |
tg2α= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cos2α | | 36 | | 25 | | 25 | |
tg
2α+1=.............
1 gru 23:05
Gustlik:

Można geometrycznie:
6
2=x
2+5
2
36=x
2+25
x
2=11
x=
√11
tg2α+1=... dokończ
2 gru 01:16
FRYTA70: dZIEKI WIELKIE
2 gru 08:44
Eta:
@Gustlika
Doczytaj treść ............ tg2α+1
2 gru 11:07
Gustlik: @ Eta, masz rację, ja popatrzyłem na samą treść zadania − n pierwszy post, a tam jest
wyraźnie tg2α.
2 gru 22:26