ciągłość funkcji w punkcie
daria: Mam zbadać czy ta funkcja jest ciągła.
| | ⎧ | x+2 dla x∊(−∞;−1) | |
| f(x)= | ⎨ | 1 dla x∊ <−1;1) |
|
| | ⎩ | −x2 + 2 dla x∊ <1;+∞) | |
1 gru 19:13
Basia:
f(−1) = 1
policz limx→−1−f(x) i limx→−1+f(x)
jeżeli są równe i równe f(−1) to f. jest ciągła w p−cie −1
f(1) = 1
policz limx→1−f(x) i limx→1+f(x)
jeżeli są równe i równe f(1) to f. jest ciągła w p−cie 1
we wszystkich innych punktach na pewno jest ciągła
1 gru 19:19
daria: dzięki
1 gru 19:20
daria: Czy liczę to dla każego z przedziałów czy tylko w tym w którym znajduje się −1− potem −1+ itd
1 gru 19:22
Basia:
skoro x→−1− to x<−1 czyli trzeba skorzystać z wzoru (1)
skoro x→−1+ to x>−1 czyli trzeba skorzystać z wzoru (2)
dla x0=1 analogicznie; z lewej (2), z prawej (3)
1 gru 19:25