Fizyka
Bezradna: Rozumiem ze to forum matematyczne:(
1) Sanki zjezdzaja z gorki o dlugosci l kacie nachylenia A do poziomu JESLI POMINIEMY WSZELKIE
OPORY RUCHU TO V SANEK U PODNÓZA GORKI JEST ROWNE : < WZOR UZALEZNIONY OD L, G I SINUSA A
2) Ciało o masie 9kg porusza sie po okregu o r= 2m pod dzialaniem sily dosrodkowej o wartosci
80N
OKRES OBROTU CIALA WYNOSI
1 gru 18:59
Bezradna:
1 gru 19:12
Sławek:
Z prawa zachowania energii − energia potencjalna na górze w całości zamienia się
w energię kinetyczna na dole (bo pomijamy opory ruchu)
| | v2 | |
gl sinα = |
| → v = √2gl sinα |
| | 2 | |
1 gru 22:56
1 gru 23:11