matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 432,
431
,
430
,
429
,
428
,
427
,
426
,
425
, ...,
całe
Zadania
Odp.
0
Akel:
W sześciokąt foremny o boku długości a wpisano dwa trójkąty równoboczne. Wierzchołkami pierwszego trójkąta są trzy wierzchołki sześciokąta, a wierzchołkami drugiego są środki trzech
2
maas:
Oblicz: 2−3+6−7+10−11+...2010−2011.
5
Sylwuś:
Z 52 kart wybrano 3 karty, wsród których były dokładnie 1 król i 1 dama. Na ile sposobow mozna dokonac takiego wyboru?
5
Majik:
podaj połowę liczby 4
2008
1
Lesik:
Oprocentowanie w banku X wynosi 10% w skali rocznej. Wpłacamy 10000 zł na roczną lokatę, z kapitalizacją co pół roku. oblicz zysk po dwunastu miesiącach, uwzględniając 20% podatek
2
paula:
(2
√
5
+3)
2
2
piotr:
Stosunek długości boków prostokąta jest równy 1 : 2 .Jeśli zwiększymy boki tego prostokąta odpowiednio o 1 cm i 2cm to pole tego prostokąta zwiększy się o 18 cm 2.Oblicz długości boków
7
megg:
Proszę o małą pomoc
6
taki tam:
f(x)=cos
2
x+ |sinx|*sin gdy x∊<0,2π> −−−narysuj wykres funkcji
5
ankaa ;) :
:::rysunek::: oblicz pole trapezu przedstawionego na rysunku .
w rogu 60 stopni .
6
Klaudia:
Hejcia
Mam pewien problem
a mianowicie muszę skonstruować pewną rzecz. Oto zadanie i przykład.
34
Agula:
Rozwiąż układ równań:
1
Paula:
Zapisz wielomian w postaci iloczynu czynników liniowych w(x)=(x−1)
3
−x+1.
0
11111:
Wysokość CD trójkąta, której długość wynosi 5cm, dzieli bok AB na daodcinki tak, że IADI=4cm i IDBI=8cm. W trójkącie tym poprowadzono prostą EF równoległą do CD, która podzieliła ten
0
11111:
W trójkącie prostokątnym ABC (ABC=90st) mamy IACI=b , IABI < IBCI. W trójkącie tym poprowadzono prostą równoległą do boku AB. Odległość tej prostej od boku AB jest równa IABI. Odcinek leżący
0
Sara. :
Bardzo Proszę O Pomoc.!
2. Wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą nierówność x−3/6 − 4x+2/4 < 1/3
3
zbk:
3
x+2
+ 9
x+1
= 810
0
123:
:::rysunek::: W trójkącie równobocznym ABC obrano na boku BC taki punkt E, że |BE| : |EC| = 1 : 2. Oblicz
5
mati:
może ktoś mi po kolei rozpisać jak przekształcić wykres funkcji do postaci f(x)= cos(|x|+π/6)
0
123:
:::rysunek::: Tomek, z kawałka bibuły w kształcie rombu, wyciął latawiec w kształcie deltoidu, jak na rysunku
0
nie umiem:
Współczynniki −2 ,a,b funkcji kwadratowej f(x) = −2x
2
+ ax + b ,w podanej kolejności, tworzą ciąg arytmetyczny. Funkcja f jest malejąca w zbiorze <−1,+
∞
). Wyznacz a i b.
0
adam :
Stosunek długości boków prostokąta jest równy 1 : 2 .Jeśli zwiększymy boki tego prostokąta odpowiednio o 1 cm i 2cm to pole tego prostokąta zwiększy się o 18 cm
2
.Oblicz długości boków
0
pop:
Na okręgu opisano trapez równoramienny. kąt rozwarty trapezu ma miarę 150 stopni a odcinek łączący środki ramion ma 12 cm długości. oblicz promień okregu
0
rud:
funkcja kwadratowa f(x)= −2x
2
+ bx + 3b −5 przyjmuje największą wartość dla argumentu 0,25. oblicz f(1−
√
2
).
2
Elizunia21:
w rownolegloboku ABCD dane sa wierzcholki A(−1,0)B(4,−5)D(−2,7) wyznacz wspolrzedne wierzcholka C i wskaz ze rownoleglobok ABCD jest rombem. Prosze o pomoc
6
Maria:
Jak w temacie, muszę się dowiedzieć z jakiego podręcznika/zbioru jest to zadanie:
5
blondynka - BŁAGAM O POMOC:
1
Elizunia21:
dane sa punkty A(−1,5)B(2.−4)C(8,2) wskaz ze trojkat jest rownoramienny.Prosze o pomoc:((
5
Sylwuś:
Jak rozwiazać to zadanko?
21
wielomian:
x
2
(4−x
2
) (x+1) < 0
0
eM:
Na okręgu opisano trapez równoramienny. kąt rozwarty trapezu ma miarę 150 stopni a odcinek łączący środki ramion ma 12 cm długości. oblicz promień okregu
1
neti:
Uzasadnij, że sin4α − cos4α =1−2cos2α , gdy 0 stopni < α < 90 stopni
0
Kasia:
http://matematyka.pisz.pl/forum/86258.html
3
Nina:
PROSZĘ O POMOC..!
3. Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(−2;6) B(3,0) C(2,3). Wyznacz ogólne równanie prostej
22
Madziula:
Rozłóż wielomian na czynniki stosując wzory skróconego mnożenia: (x+2)
3
+ 27=
5
Sylwuś:
Jak policzyc ile jest wszystkich liczb 4−cyfrowych?
3
Nina:
1.Sprawdź czy punkty A(1;−5) B(3;−1) C(2;3) są współliniowe.
1
edward2:
Rok temu abonament za przyłącze internetowe wynosił 60 zł miesięcznie.Po dwukrotnej obniżce ceny o tyle samo procent abonament wynosi teraz 48zl 60gr.Ile wynosiła każda z obniżek ?
5
paula:
między każde kolejne dwie liczby 2,14,26 wstaw 5liczb,tak aby powstał 13−stowyrazowy ciąg arytmetyczny
4
TOmek:
Szybkie pytanie Stereometria
1
ankaa ;) :
Oblicz miare kata rozwartego równoległoboku w którym róznica miar dwóch sasiednich katów wewnetrznych jest równa 30 stopni .
3
Agula:
Rozwiąż układ: x
4
− 2x
2
y
2
+ y
4
= 0
2
michal:
Do worka wrzucono 50 losów loteryjnych w tym 15 wygrywających.
Wyciągamy dwa losy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że oba losy są wygrywające? Jakie jest prawdopodobieństwo, że co
18
Magda:
Całki
POMOCY
0
Agula:
Rozwiąż równanie z niewiadomą x:
a − x
x +a
2ax
−
=
b − a
a+b
a
2
− b
2
2
Kiori:
Przeniesienie w kondensatorze elektronu z okładki dodatniej na ujemną wymagało wykonania pracy równej 8,05 * 10
−18
J. Oblicz pojemność tego kondensatora wiedząc, że był on naładowany
6
Kasia:
Mam pytanie związane z matematyką, ale nie jest to żadne zadanie
Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś dobre korepetytorium z matematyki do matury? Poziom podstawowy. Zależy mi na tym, żeby
2
Bob:
Prosze o pomoc przy zamianie jednostek.Potrzebuje obliczeń a nie samych wyników
2
HELP plissss...:
Kwadrat i trójkąt mają takie same pola. Bok kwadratu ma tę samą długość co jeden z boków trójkąta, a wysokość trójkąta poprowadzona na ten bok jest
1
Weronika:
Hej pomożecie w zadaniu? Jeśli pole powierzchni trapezu równoramiennego jest równe 84, jedna z podstaw ma 8, a wysokość 7, to ile wynosi jego obwód. Pilnie potrzebuję pomocy. Już drugi
1
tlik:
Dlaczego równanie t
5
+ 8t
2
+ t + 1 = 0, gdzie t = sinx nie ma rozwiązań rzeczywistych ?
2
Kleopatra001:
Ile metrów kwadratowych wykładziny trzeba kupić na wyłożenie podłogi w prostokątnym holu, w którym jest troje drzwi o szerokości 0,8 m każde,
4
wielomian:
(x+1) (x−1)
2
≥ 0
7
lord:
:::rysunek::: (x−3) (x
2
+x+2) > 0
0
Agata:
wyznacz liczbę x
−
2
jeśli wiadomo że x=16
1
/
4
+3
−
1
/4
0
Agata:
wyznacz liczbę x
−
2
jeśli wiadomo że x=16
1
/
4
+3
−
1
/4
3
aazz:
Taki oto logarytm, nie dam rady, nie wiem jak to ugryźć. Proszę o pomoc.
0
mel:
W prawidłowym graniastosłupie trójkątnym krawędź podstawy ma długość 4,a przekątna AC1 ściany AA1C1C jest nachylona do ściany AA1B1B pod kątem ostrym α takim,że
0
sabi$:
PROSZĘ POMÓŻCIE MI TO ZROBIĆ
1)dana jest funkcja kwadratowa okreslona wzorem f(x)=(p−1/4p2)x2−px+1. narysuj wykres funkcji
0
mel:
W prawidłowym graniastosłupie trójkątnym krawędź podstawy ma długość 4,a przekątna AC1 ściany AA1C1C jest nachylona do ściany AA1B1B pod kątem ostrym α takim,że
5
krucz:
2
Funkcja f(x) =
−2 przyjmuje wartości dodatnie dla?
x− 3
0
blondi:
Jaką siłą działa człowiek,który wykonał prace 0,5KJ jeżeli przesunął skrzynie na odległość 100cm
0
Rysunek dla kolegi:
:::rysunek::: Okrąg można opisać na czworokącie, wtedy i tylko wtedy, gdy :
0
blondi:
Proszę o Pomoc..Samochód wyruszył z miejscowości A i dotarł do miejscowości B odległej o 40000m jaką drogę przebył samochód i na jaką odległość się przemieścił
Oraz jaka średnia była jego
12
M4ciek:
Moglby ktos mi to sprawdzic
1
Nina:
Jakie liczby nalezy wpisac zamiast X i Y, aby otrzymany ciag byl arytmetyczny? x, 5, y, 19
0
stefan :
6+x/120+x=0,24
0
POTRZEBNY CHEMIK:
bardzo prosze o pomoc oblicz ile wody nalezy dodac do 150cm(szesciennych)2molowego roztworu H2SO4 o gestosci 1.12g aby otrzymac roztwor 12%
0
Elizunia1221:
Wskaż że czworokat ABCD o wierzcholkach A(−4, 1), B(5,−2),C7,2) d(−2,5) jest rownoleglobokiem. prosze o pomoc:(
7
lord:
(x−3) (x
2
−x−2) ≤ 0
2
Elizunia19:
Dany jest trojkat prostokatny o wierzcholakach;A(4,2),B(10,2),C(4,5)napisz rownanie prostej w ktorej zawiera dwusieczna kata przy wierzcholku A.Prosze o pomoc:(
1
ja:
gdzie tu są rozwiązania do podanych zadań?
2
J.:
Mam problem z zadaniem: W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli
0
ktosiu:
Zbadaj monotoniczność ciągu an.
0
marusss:
oglicz ile wody nalezy dodac do 150cm(szesciennych)2molowego roztworu H2SO4 (6) o gestosci 1.12g aby otrzymac roztwor 12%
2
Dominika:
8
Witam, może mi ktoś powiedzieć ile wynosi:
√
5
−3
3
Michał:
Sprzedawczyni zmieszała m kg orzechów włoskich w cenie 26 zł za kilogram i n kg orzechów nerkowca po 30 zł za kilogram. Jaka jest cena 1 kg przygotowanej mieszanki orzechów
0
uczeń:
na początku września ceny jabłek i gruszek były takie same . W ciągu miesiąca cena gruszek spadła o 38% a cenę jabłek dwukrotnie obniżono o 20%. Które owoce są tańsze po tych zmianach?
9
lord:
(x+1) (2−x) (x+4) < 0
7
stefan :
oblicz tg alfa jest kątem ostrym oraz sin
2
alfa=0,64
1
Ola:
Długośc podstaw trapezu rownoramiennego sa rowne 12 i 6. Oblicz pole i długosc ramion oraz długosc odcinka łaczacego srodek ramion tego trapezu jezeli przekątne tego trepezu sa do
1
Piotr:
1.kule o promieniu R=17cm przecieto plaszczyzna odlegla od srodka kuli o 8cm. Oblicz pole otrzymanego przekroju i stosunek pola tego przekroju do pola kola wielkiego kola
1
iga:
Liczbę √3√3 można zapisać w postaci odp.C. 3 3/4 ale dlaczego proszę o rozwiazanie
1
Nina:
Podane liczby −3, 1 to dwa poczatkowe wyrazy ciagu arytmetycznego, znajdz: a/ roznice tego ciagu
4
guns:
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego poprawny wynik to 0
bardzo proszę o pomoc
1
AeS:
Wykonaj działanie:
1
Eliza:
Wiem że jest to forum matematyczne ale może ktoś umie Krzyżówki Biologiczne
Bardzo proszę o pomoc bo nie umię krzyżować
6
do,it:
1zad.
1
kukulusia:
3
Kuba:
z=
√
2
⇒ |z| =
√
2
⇒ α=π ⇒ z =
√
2
(cosπ + isinπ)
1
ala:
Na początku sezonu papryka czerwona i papryka zielona kosztowały tyle samo. Po pewnym czasie cena papryki czerwonej wzrosła o 15%, a zielonej o 9%. O ile procent więcej zapłaci pani
0
iga:
dla x nalezy (0.2)wyrażenie IxI(x−2)/x Ix−2I jest równe
2
Eliza20:
Punkty A(−2,−1)B(−1,−3),C(7,1)sa wiezrcholkami trojkata ABCwskaz .ze trojkat ABC jest prostokatny. Prosze o pomoc:((
0
koza:
A jak rozwiązać taką nierówność: 1 1
1
Marzena:
Dana jest funkcja f(x)= log
2
x.
3
Lukassssss:
Ostatnia szansa na zdanie xD
5
Axa:
Wyznaczyć ciag geometryczny−proszę o pomoc
! a
5
−a
3
=360
2
malami:
wyznacz równanie symetralne odcinka AB jezeli A(−4,−6) B(2,−4)
4
Michał:
1) W trójkącie prostokątnym długośc przeciw prostokątnej jest równa 8. A jeden z kątów ostrych ma miare 30 stopni. Wyznacz promien okregu wpisanego w ten trójkąt.
0
Problemowa02:
Mam problem z obliczeniem: 2
√
log x
= 3
0
emes:
BARDZO PROSZĘ O ROZWIĄZANIE:
0
Paula:
Zapisz wielomian w postaci iloczynu czynników liniowych w(x)=(x−1)
3
−x+1.
1
michał:
Rozwiąż nierówności: Prosiłym o obliczenia jeżeli można:
0
kukulusia:
]
0
ala:
Wyznacz współczynniki a i b tak, aby liczby −1 i 1 były pierwiastkami wielomianu w(x)=x
3
+x
2
+ax=+b.
5
iza:
kąt alfa jest kątem ostrym oraz tg alfa = 3. nie wyznaczając wartości sin alfa i cos alfa, oblicz wartosc wyrażenia:
4
Problemowa02:
Mam problem z rozwiązaniem układu równań. 3
log x
+ 5
log y
= 14
0
kukulusia:
[ 1) oblicz ile jest wszystkich licz dwucyfrowych , które sa podzielne przez 10
0
Star:
zadanie tekstowe z dzielenia z resztą : Przy dzieleniu liczb naturalnych x oraz y przez 5 otrzymujemy odpowiednio reszty 1 oraz 2.
0
nico665:
Rozwiąż graficznie nierówność trygonometryczną dla x∊(0;2π) a) sin2x>0
0
OLA:
Wykresem funkcji liniowej jest prosta przechodząca przez punkt A (−2, 3). Funkcja ta przyjmuje wartości dodatnie dla argumentów mniejszych od 2 oraz ujemne dla argumentów większych od
3
xyz:
Prosta l prezechodzi przez punkt D =(−3,2) i przecina osie ukladu wspolrzednych w takich punktach A i B, ze |AB|=4
√
5
. napisz rownanie prostej l, gdy wsoikcztnnik kierunkowy jest
7
jola:
W pudełku znajdują się 4 kule niebieskie i 16 kul czerwonych. Losujemy kolejno 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, że wśród wylosowanych kul co najmniej jedna jest niebieska.
2
lusia:
rozłóż wielomiany na czynniki: a) w(x)= x do 4 potęgi − 16x
1
Michał:
dlugosc podstaw trapezu rownoramiennego sa rowne 12 i 6. Oblicz pole i dlugosc ramion oraz dlugosc odcinka łaczącego srodek ramion tego trapezu jezli przekatne tego trapezu sa do siebie
1
lusia:
funkcja f (x) = −x do 2 potęgi + bx + c przyjmuje wartości dodatnie tylko dla argumentów x ∊ (1; 5 ) .
9
Salomono:
Liczby a , b , c tworzą ciąg arytmetyczny. Liczby 1/a , 1/b , 1/a+b+c tworzą ciąg geometryczny . Wyznacz iloraz tego ciagu. Z góry dzięki za pomoc.
3
szekon:
co to jest płaszczyzna XOY?
13
hashiri:
Dlaczego dla {n,m} ∊C oraz n≠0 rownosc ponizsza jest nieprawdziwa ?
6
michal:
3
bezskutecznie:
Rozwiąż nierówność:
1
≥ (x−1)(x−2)
1
3
+
x−1
x−2
1
mala:
∫e
5
s
i
n
x
dx
2
monika:
oblicz wyznacznik macierzy czy ktos mi moze powiedziec gdzie robie blad? wychodzi mi ciagle 3 a powinno byc −3
7
sk:
W trapezie równoramiennym ABCD podstawa AB jest trzy razy dłuższa niż podstawa AB jset trzy razy dłuższa niż podstawa CD. Udowodnij, że przekątne AC i DB trapezu dzielą odcinek KN
2
Andrew:
Moze mi ktos to rozwiazac krok po kroku? (
√
5−
√
3
+
√
5+
√
3
)
2
0
Kiori:
Przeniesienie w kondensatorze elektronu z okładki dodatniej na ujemną wymagało wykonania pracy równej 8,05 * 10
−18
J. Oblicz pojemność tego kondensatora wiedząc, że był on naładowany
3
Student:
Dwie całki, które nie potrafię rozwiązać... W ogóle tego nie rozumiem.
3
iga:
Suma 2+4+6+...+102 jest równe
1
ala:
funkcja f(x)=−x
2
+bx+c przyjmuje wartości dodatnie tylko dla argumentów x należy(1;5). Wyznacz współczynniki b i c
4
michal:
n
3
n
2
−
= 14
2
Lidka:
W urnie U1 znajduje się 5 kul białych i 4 czarne, a w urnie U2 3 kule białe i 8 czarnych. Losujemy jedną kulę z urny U1 i nie oglądając jej wkładamy do urny U2, następnie z urny U2
0
Michał:
:::rysunek::: Przedstawiono obraz komórki plastra miodu o boku a w przesunieciu o wektor. Oblicz długoś tego
0
Lidka:
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania z prawdopodobieństwa!
1
lusia:
PROSZE NIECH KTOŚ ZROBI DLA MNIE TE FUNKCJE I WIELOMIANY BO TO NA JUTRO
3
tepak:
4x
2
≤12x
1
fizglab:
fizyka liceum bardzo proszę, mam sprawdzian w poniedziałek
1
neti:
Jeżeli tg alfa=3, gdzie 0 stopni<alfa<90 stopni, to wartość wyrażenia w liczniku 2 sin alfa−cos alfa w mianowniku cos alfa+2 sin alfa jest równa:
0
Evvel:
określ dla jakich wartości paramertu k rozwiązaniem układu równań x−y = k − 1 i drugi układ oba są wzięte w klamerkę 2x − y = −3 − k
1
Madziula:
Rozłóz wielomian na czynniki stosując wzór skróconego mnożenia:
7
A.:
Wyznacz współrzędne punktu przecięcia symetralnych boków prostokąta ABCD, jeśli A=(−1, −3), B=(2, −1), C=(−2,5) i D=(−5,3).
3
vb:
Jaką liczbę należy dodać do każdej z liczb 1, 11, 111 aby powstałe sumy utworzyły ciąg geometryczny?
5
matma to zło:
1) Wyznacz współrzędne środka S okręgu o promieniu 2, stycznego do osi x, wiedząc, że punkt S leży na prostej o równaniu: y=3x+1
19
M4ciek:
x
2
+ mx + 36
Dla jakich wartosci parametru m rownanie
= 0 ma jeden pierwiastek?
x − 4
2
iza:
wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego alfa. a) tg alfa=
√
6
1
KASIA:
Dany jest prostokąt ABCD o bokach AB, BC długości odpowiednio 2 i 1. Punkty E,F są odpowiednio rzutami prostokątnymi wierzchołków A i C na przekątną BD. Wykaż, ze czworokąt AFCE jest
0
Dawix10:
:::rysunek::: W trapezie równoramiennym ABCD przekątna BD jest prostopadła do ramienia AD (zob. rys.).
2
Trox:
:::rysunek::: |AC| = 3
10
Roza 33:
http://matematyka.pisz.pl/forum/86083.html Eto pomocy na egzamin a ja nie jestem stanie nic robić proszę o pomoc jestem po operacji.( a w piatek jest egzamin.
4
MateuszOgl:
Proszę niech ktoś pomoże:( Sprawdz, czy punkty Q=(0,−2),P=(−24,16) i R=(32,−26) są współliniowe.
2
maxxx:
−6x
2
−7x+5=0
4
inkwizytor:
Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB gdy A(−2,3) B(2,1)
12
M4ciek:
Udowodnij tozsamosc :
1
paulina6918:
3
√
3
*
6
√
3
0
saynotomath:
Witam, mam podaną funkcję:
3
koooondziu:
Prosze o rozwiązanie tych 2 zadań :
2
Agnez:
Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić kombinatorykę.
0
Bambina:
Witam, mam mały problem z zadaniem bo z kombinatoryki niestety nie jestem mocna, czy mogę prosić o pomoc?
1
Wojteq25:
Znacie jakieś strony z arkuszami maturalnymi z matematyki rozszerzonej, pomijając cke. ? Nie muszą być arkusze, chodzi mi ogólnie o dobre zadania do matury z rozsz. matematyki.
4
Skizzo:
Dany jest okrag O
1
o rownaniu ( x − 3 )
2
+ ( y − 4 )
2
= 25 i prosta l o rownaniu y = − x + 3
0
0000:
Proszę o pomoc kogoś dobrego z fizyki
2
Obliczenie:
Proszę o obliczenie tego przykładu: http://iv.pl/images/64145924412151837476.jpg
2
neti:
3. Jeśli x
2
−y
2
=12 i x−y=3 to suma x+y jest równa: A. 9, B. 15, C. 4, D.1//4
0
ktoś:
potęgowanie
2
vb:
Jeżeli (an) jest ciągiem geometrycznym, w którym a5=1 i a7=16, to: A.a6=4
4
piotrek:
Funkcja liniowa f i g mają to samo miejsce zerowe. Znajdź współczynnik kierunkowy funkcji f, wiedząc
13
Robinson:
2. Na bloczek o masie 1 kg i promieniu 10cm nawinięto nic do ktorej konca przywiązano ciężarek o masie 2kg. Oblicz przyspieszenie kątowe obracającego się krążka.
1
Kasia:
Bardzo proszę o rozwiązanie tych dwóch przykładów.
5
:) :(:
:::rysunek::: Prosze o pomoc z tym zadaniem
0
Munia 44:
http://matematyka.pisz.pl/forum/86116.html proszę o pomoc dla koleżanki jest niepełnosprawną ma poważne problemy zdrowotne a kończy liceum prosimy o pomoc.
0
Mati:
witam, proszę o sprawdzenie
2
neti:
1.Jeżeli n jest liczbą dodatnią, to wyrażenie
√
4n
−
√
n
jest równe: A.
√
n
B.
√
2
n, C.
√
3
n, D. 2
1
piotrek:
Napisz wzór funkcji liniowej f, wiedząc że jej wykres przecina oś rzędnych w punkcie o współrzędnej 2 oraz funkcja przyjmuje wartości ujemne dla x>6. Mam pytanie jak się za to
4
florek112:
mam skomplikowany uklad rownan i nie moge go rozwiazac pomocy
1
xc:
:::rysunek::: Zbiór rozwiązań nierówności (1−2x)(x+5) ≥ 0 jest przedstawiony na rysunku:
0
kobi:
jak rozwiązać to równanie
? 4sin
2
x+2(
√
2
−1)sinx−
√
2
=0
3
edek:
2n+3
∑
n
=
1
7n* (
)
n
2
2n+6
6
roman:
http://www.youtube.com/user/matematykatv#p/u/41/NDUZL0LI4GM mogłby mi ktos to wytłumaczyc dlaczego jest 1
0
Munia 44:
: http://img713.imageshack.us/f/skanuj0001o.jpg/ prosiłabym o pomoc kogokolwiek. Za co z góry dzięki. Jestem po operacji chirurgicznej a tu egzamin w piątek
0
Ela :
Proszę o pomoc
0
mat17:
sin3x−sinx=sin2x
18
jaaaaaaaaa:
:::rysunek::: dany jest kwadrat o boku 2 na podstawie rysunku oblicz promien okregu
2
kasia:
Ile trzeba wziąć gramów złota próby 960, a ile 375, aby otrzymać stop wagi 200 g złota próby 750?
3
000000000000000000:
1.Obliczyc na podstawie definicji pochodna funkcji
3
√
4+x
w punkcie x
0
=4
3
xxx:
Jeśli alfa jest kątem ostrym i sin alfa=2
√
3
− 3 to cos alfa =?
2
malgorzata:
Okresl wzajemne położenie prostej K i okręgu O gdy:
0
malgorzata:
Określ wzajemne położenie prostej K i okręgu O gdy:
6
florek112:
jak wyznaczyc miejsca zerowe takiego wielomianu
0
Munia 44:
1
monikakrakau:
Ile trzeba wziąć gramów złota próby 960, a ile 375, aby otrzymać stop wagi 200 g złota próby 750?
1
koooondziu:
PROSZĘ O POMOC O ROZWIĄZANIE TYCH 2 ZADAŃ
2
Eingle:
1. Robotnik kopie rów o długości 30 m, którego przekrój poprzeczny ma kształt trapezu równoramiennego o wymiarach, podstawy a = 1,5 m, b = 2,5 m, h = 1,25 m. Do wykopu rowu użył
4
Madziula:
Rozłóz wielomian na czynniki stosując wzór skróconego mnożenia: 125 − (x+3)
3
=
4
Maniek:
(x−2)
3
4−x
2
:
8−x
3
x
2
+2x+4
0
munia44:
http://matematyka.pisz.pl/forum/86083.html
1
xxx:
Jeśli promień podstawy stożka zwiekszy sie dwukrotnie, a wysokośc zmiejszy dwukrotnie to
0
munia44:
http://img713.imageshack.us/f/skanuj0001o.jpg/ prosiłabym o pomoc kogokolwiek. Za co z góry dzięki.
0
piotrek:
Funkcja liniowa f i g mają to samo miejsce zerowe. Znajdź współczynnik kierunkowy funkcji f, wiedząc
2
decode:
:::rysunek::: w sześcianie płaszczyzna tego trójkąta czerwonego tworzy z podstawą dolną kąt o mierze α. tg α
4
piotrek:
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) o wzorze f(x)=−
√
3
(m+1)x+7 jest rosnąca a dla jakich malejąca .
1
Maria:
Poprosze o rozwiazanie logarytmu ktory znajduje sie pod linkiem http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/189149_1927553753580_1384288214_32194989_4709932_n.jpg Nie wiem co zrobic jak sa mnozone logarytmy.
archiwum 432,
431
,
430
,
429
,
428
,
427
,
426