uklad rownan
florek112: mam skomplikowany uklad rownan i nie moge go rozwiazac pomocy
| ⎧ | a=b+7r | |
| ⎜ | aq=b+34r | |
| ⎨ | aq2=b+142r |
|
| ⎩ | a+aq+aq2=567 | |
19 mar 15:59
florek112:
19 mar 16:27
florek112: czy ktos pomoze
19 mar 17:05
Trivial: Chyba było kiedyś, zaraz poszukam.
19 mar 17:11
Trivial:
Niestety, nie udało mi się znaleźć, ale można zrobić to na przykład tak:
Do ostatniego równania podstawiamy wszystko co wiemy, czyli:
b+7r + b+34r + b+142r = 567
Drugie równanie podnosimy do kwadratu i mamy:
(aq)2 = (b+34r)2
I zauważamy, że (aq)2 = a*aq2 = (b+7r)(b+142r), czyli
(b+7r)(b+142r) = (b+34r)2
Pozostało rozwiązać jakkolwiek.
19 mar 17:19