Kombinatoryka
Sylwuś: Jak rozwiazać to zadanko?

Ile mozna utworzyć 7−cyfrowych nr telefonicznych rozpoczynajcych sie od 701 i żadna nie bedzie
sie powtarzala?
Proszę o jak najprostsze wytłumaczenie
20 mar 15:19
Malutka: ja robie to tak:
pisze sobie kreski , tyle ile mam znaleźć cyfr. W tym wypadku 7. Ma się zaczynać numer od 701
więc w pierwszych trzech kreskach może być tylko jedna liczba (w pierwszej 7 w drugiej 0 w
trzeciej 1). Liczby nie mogą się powtarzać, a masz ich od 0 do 9 czyli 10, trzy już
wykorzystałaś więc możesz zużyć tylko 7. Przy kolejnych kreskach wpisujesz co raz mniejsze
cyfry.
Wygląda to tak:
1117654
mnożysz liczby przez siebie czyli 1*1*1*7*6*5*4
iloczyn jest wynikiem
20 mar 15:25
morfepl: numer zaczyna się od 701 więc z naszego zbioru do wyboru cyfr odpada 0,1,7 musimy wybrać zatem
4 pozostałe cyfry V74=7!3!=4*5*6*7=840
20 mar 15:26
Qba: 7 cyfr − 3 cyfry daje nam 4 cyfry i każda z 4 może byc cyfrą od 1 do (bez 7,0,1) stąd
I cyfra na 6 sposobów(bo nie mogą się powtarzać stąd odpada 7,0,1)
II cyfra na 5 sposobów(bo nie mogą się powtarzać stąd odpada 7,0,1 i ta powyżej)
II cyfra na 4 sposobów(bo nie mogą się powtarzać stąd odpada 7,0,1 i te powyżej)
II cyfra na 3 sposobów(bo nie mogą się powtarzać stąd odpada 7,0,1 i te powyżej)
6*5*4*3=30*12=360?
Tak mi się wydaje, głowy nie dam :S
20 mar 15:27
Qba: ups
20 mar 15:27
Sylwuś: Dziękuje

Miało wyjść 840
20 mar 15:28